PRED SEZONU GODIŠNJIH ODMORA: Imamo pravo na besplatno liječenje u 15 evropskih država, ali kao da nemamo jer nas državna birokracija namjerno ometa

Rijetki koriste ovu pogodnost jer nam je državna birokratija toliko iskomplikovala dobijanje ove potvrde da se malo ko odluči provest dane i dane u vađenju iste

Sezona je godišnjih odmora, mnogi odlaze iz BiH put svojih zacrtanih odredišta. Veliki broj građana neinformiran je o svojim pravima, prvenstveno kada je u pitanju zdravstvena zaštita izvan zemlje. Naime, mnogi ne znaju da mogu koristiti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 15 evropskih zemalja, a rijetki koriste ovu pogodnost jer nam je država toliko iskomplikovala dobijanje ove potvrde da se malo ko odluči provest dane i dane u vađenju iste.

Dvojezični obrasci

Zemlje u kojima građani BiH mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Italija, Slovenija, Mađarska, Turska, Češka i Velika Britanija. U Švicarskoj građani BiH imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u slučaju prometnih nesreća, dok u Švedskoj sami moraju plaćati troškove liječenja. U Francuskoj se ne može koristiti zdravstvena zaštita s bolesničkim listom.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevskog kantona ističu kako se potvrda, odnosno dvojezični obrazac o pravu korištenja zdravstvene zaštite, u inostranstvu izdaje nakon što osiguranik od svog liječnika dobije potvrdu da ne boluje od akutnih oboljenja ili kroničnog oboljenja koje zahtijeva dulje liječenje. 
Od 2018. pa do kraja maja ove godine 187 građana Sarajevskog kantona koristilo je zdravstvenu zaštitu u inostranstvu, koja je koštala više od 630.000 KM. Inače, na godišnjoj razini u SK-u izdaje se od hiljadu do dvije hiljade potvrda za korištenje besplatne zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Među njima je najviše onih koji putuju u Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Slična situacija je i u ostalim kantonima. Besplatnu zdravstvenu zaštitnu bh. državljani najčešće koriste u zemljama zapadne Evrope, a ovu pogodnost proteklu godinu više su koristili građani Tuzlanskog kantona u odnosu na druge kantone. U TK-u je od početka prošle godine do 31. maja ove godine izdano 965 dvojezičnih obrazaca o korištenju zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Zavod zdravstvenog osiguranja ZD kantona prošle godine izdao je ukupno 238 obrazaca za zdravstveno osiguranje u inostranstvu, a u prvih pet mjeseci ove godine 70 obrazaca.  Od početka prošle godine pa do kraja maja ove godine na području Unsko-sanskog kantona izdano je 313 obrazaca za korištenje zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Slični članci

Iz HNK-a 344 građanina proteklih godinu i pet mjeseci besplatno su koristila zdravstvenu zaštitu u inostranstvu.

Samo u hitnim slučajevima

Osigurane osobe imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite samo u hitnim slučajevima, odnosno u slučajevima kod kojih je bilo nužno pružanje medicinske pomoći u cilju otklanjanja opasnosti za život i zdravlje, a koje se nisu mogle predvidjeti ili odgoditi do povratka u BiH. Pod hitnim slučajevima ne smatraju se slučajevi kod kojih je zdravstvena zaštita bila planirana, kao što su dijagnostika, terapijski postupci, operativni zahvati, porođaji i slično.

Podsjećamo, osigurane osobe koje su koristile zdravstvenu zaštitu u inostranstvu, a prije odlaska nisu pribavile odgovarajuću potvrdu, troškove korištenja zdravstvene zaštite snose lično i nemaju pravo na refundaciju.

Prije odlaska na putovanje potrebno je od obiteljskog liječnika uzeti izvod o zdravstvenom stanju te potom s tim izvodom najkasnije sedam dana prije odlaska u inostranstvu podnijeti zahtjev za izdavanjem potvrde za korištenje zdravstvene zaštite. Potvrda se izdaje na razdoblje ne dulje od 30 dana, najkasnije u roku od pet dana, a plaća se 1 KM prilikom preuzimanja. Na žalost u praksi ova procedura je toliko iskomplikovana i namjerno otežana građanima, da moraš provesti dane da dođeš do ove potvrde, pa se samo rijetki, sa dosta slobodnog vremena odlučuju na ovaj potezvecernji.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.