PRAVOSLAVNA CRKVA I VLAST U RS-u JE DECENIJAMA MALTRETIRAJU: Fata Orlović dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava

Kako se navodi u presudi, Bosna i Hercegovina mora provesti naređenje o uklanjanju crkve sagrađene na zemlji preživjelih žrtava genocida u Srebrenici. NANA FATA: Sretna sam, imaju tri mjeseca da je uklone

Fata Orlović dobila je spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine u slučaju izgrađene crkve na njenom zemljištu u Konjević Polju.

Kako je navedeno u presudi, jednoglasno je odlučeno da je došlo do povrede člana koji se odnosi na zaštitu imovine. U sudskom vijeću su bili predsjedavajući Jon Fridrik Kjølbro (Danska), Faris Vehabović (Bosna i Hercegovina), Paul Lemmens (Belgija), Iulia Antoanella Motoc (Rumunija), Carlo Ranzoni (Lihtenštajn), Jolien Schukking (Holandija), Péter Paczolay (Mađarska).

Kako se navodi u presudi, Bosna i Hercegovina mora provesti naređenje o uklanjanju crkve sagrađene na zemlji preživjelih žrtava genocida u Srebrenici.

Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu.

Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena. N1

Kako je Feni kazao sudija ECHR-a Faris Vehabović, spomenutom presudom utvrđena je povreda člana 1. Protokola br. 1, odnosno prava na imovinu Fate Orlović, te je dat rok od tri mjeseca za njeno izvršenje.

Kada se radi o provođenju odluka ECHR-a, Vehabović ističe da je odgovornost na državi Bosni i Hercegovini.

“Stvar je Bosne i Hercegovine kako će organizirati pitanje izvršenja same presude, u konkretnom slučaju to će, vjerovatno, biti lokalni organi koji su zaduženi za vođenje postupka”, precizirao je.

Dodao je u tom kontekstu kako Komitet ministara Vijeća Evrope po službenoj dužnosti (ex officio) vodi računa o tome da se presude ECHR-a izvrše u datim rokovima.

Slični članci

NANA FATA: Sretna sam, imaju tri mjeseca da je uklone

Sretna sam. Javili su mi da je Sud presudio u moju korist – kazala je za „Avaz“ nana Fata Orlović nakon što je Sud za ljudska prava u Strazburu presudio da se crkva ukloni iz njenog dvorišta.

– Imala sam namjeru ići kod djece u Ameriku, ali sada čekam da se ovo završi. Nema žalbe, u roku od tri mjeseca moraju srušiti crkvu – kazala je nana Fata.

Kad ne misliš zlo drugome, poručila je ona, nadaj se pravdi.

– Samo pravo idi i ne boj se. Allah, dž. š., pravdu  će donijeti svakome. Ne boj se ako si na pravom putu – kazala je nana Fata.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.