POTPLAĆENI: Poslodavci u Njemačkoj iskorištavaju strance

Poslodavci redovno strance manje plaćaju, zapošljavaju ih bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno

Poslodavci u Njemačkoj redovito “iskorištavaju” strance, koje manje plaćaju, zapošljavaju ih bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno, a da im prekovremeni rad ne plaćaju, upozorava njemački Institut za ljudska prava.

Ti su stranci, među kojima Sirijci i Iračani pristigli 2015. godine, ali i Rumuni, Bugari i Latinoamerikanci, žrtve “nemilog iskorištavanja” na poslu, navodi taj nezavisni institut u godišnjem izvještaju podnesenom u njemačkom parlamentu, prenosi Hina.

Poslodavci se ne libe isplaćivati strancima puno manju platu od minimalne, koja je trenutno 8,84 eura bruto po satu.

Rad bez ugovora i prekovremeno

Neki strani radnici moraju raditi i prekovremeno, što im nije plaćeno, ili ih poslodavci smještaju u neprikladnim uvjetima, ističe institut, koji je razgovarao s više desetaka stranih radnika.

Takve su situacije česte, ističe se, u sektoru graditeljstva, “tvornicama za preradu mesa”, ali i u zdravstvu, pružanju usluga čišćenja i ugostiteljstvu.

U izvještaju se upozorava i na to da stranci često rade bez ugovora o radu i ne dobivaju isplatnu listu za platu, što im otežava eventualno podizanje tužbe na sudu.

Njihovi poslodavci im ne uplaćuju ni socijalne doprinose.

“Zapravo, ti ljudi nemaju gotovo nikakvu mogućnost da se obrate sudu u vezi sa zahtjevima za platu”, izrazila je žaljenje direktorica instituta Beate Rudolf na predstavljanju izvještaja.

Njemačka je 2015. godine primila gotovo milion migranata, uglavnom iz Iraka i iz Sirije.

Znatno manje zahtjeva za azil

Ta je odluka kancelarke Angele Merkel bila na meti kritike u prilikama uzleta krajnje desnice, pa i u njenom vlastitom taboru, ali su je poslodavci podržali.

Berlin je nakon toga donio strožije zakone o azilu, koji pomažu da se drastično smanji broj novih zahtjeva za azil.

Njemačka je od januara do kraja oktobra 2018. godine zabilježila 158.000 zahtjeva za azil, što je daleko manje nego u 2016. godini, kada ih je imala 750.000.

 

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.