POŠTENJE SE ŠIRI NA SVE STRANE: Jel nepotizam kad načelnica Visokog uhljebi vlastitu sestru. Pa onda i sina. Pa još …

Slični članci
Nepotizam je termin kojim se označava popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite porodice ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima. Kriterij stručne ili lične sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu. Može biti i izmišljena pozicija ili radno mjesto za osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije. Kriteriji zapošljavanja na takvo mjesto mogu biti primjerice rodbinske, zavičajne i prijateljske veze ili stranačka pripadnost.
Nedavno smo od nositeljice izvršne vlasti mogli javno na Facebook profilu pročitati nove termine za lopovluk, istina pogrešno adresirane, pa se pitamo da li je “reketiranje javnog prostora”, recimo, kada vlastitu sestru uhljebiš u neki Upravni ili Nadzorni odbor za što pomenuta prima naknadu iz javnog proračuna, iz čega proističe logično pitanje o kakvim onda “crvičima” pričamo koji pune privatne džepove svih ovih prethodnih godina počev od 2012.godine.
Najkonkretnije. Rođena sestra aktuelne načelnice Općine Visoko Amre Babić u prošlom sazivu je bila član Upravnog odbora JU “Centar za kulturu i edukaciju” Visoko. Nakon toga u novom sazivu nove vlasti koju predvodi njena sestra, Lejla Bukva je opet na državnim jaslama, ali ovoga puta je na čelu Upravnog odbora JU “Centar za socijalni rad”. Naravno za pomenute funkcije se prima i materijalna naknada u iznosu od 120,00 KM i zašto bi se novac rasipao nekakvoj svjetini koja nema nikakva primanja kad je bolje da na postojeća primanja iz javnog sektora svih ukućana i ova naknada ide u istu kasu.

Uhljebila i sina

Koliko moraš biti bezobziran i bezobrazan pa brutalno gotovo mafijaškom metodom oteti nešto što su drugi napravili, utemeljili,  i čega su vlasnici, a zatim ih najperfidnije oklevetati i potvoriti putem Facebooka, pa ti to nije dovoljno nego isto to uradiš i mrtvom čovjeku koji je prije smrti bio organizator Novogodišnjeg turnira u Visokom zajednom sa pomenutim, i sve ih nazivaš “reketašima javnog prostora” i “crvićima” što je izvan svake pristojnosti, kućnog odgoja i vokabulara nosioca javne funkcije, i što je u konačnici čista laž, a da u isto to vrijeme bez trunke stida, moralne i bilo koje druge odgovornosti uhljebiš vlastitog sina od poreznog novca svih Visočana!?

Nasuprot lažima i podvalama, na čemu se inače gradi nakaradni društveni sistem vrijednosti u Visokom zadnjih sedam godina u zvaničnom dokumentu iz Općine Visoko koji je dostavljen na osnovu zahtjeva i zakona o pristupu informacijama koji je podnio građanin Mirnes Kardaš, jasno i nedvojbeno možemo vidjeti kako je načelnica Općine Visoko Amra Babić svog sina Saliha Babića uhljebila u uredu Info Turist Visoko. U dokumentu koji objavljujemo stoji kako je sin načelnice Babić uposlen da obavlja poslove “turističkog animatora”, a po ugovoru o djelu.

Nije zgoreg još jednom podsjetiti ove budžetske uhljebe da je nepotizam krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti i termin kojim se označava popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite porodice ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima. Kriterij stručne ili lične sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu. Može biti i izmišljena pozicija ili radno mjesto za osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije. Kriteriji zapošljavanja na takvo mjesto mogu biti primjerice rodbinske, zavičajne i prijateljske veze ili stranačka pripadnost.  visoko.co.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.