POPLAVE IZ SATA U SAT: U Novom Gradu proglašeno vanredno stanje, vodostaj Une 511 centimetara

Vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažirani na pružanju pomoći prilikom poplava u Prijedoru

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu u 22.00 sata iznosio je 511 centimetara što premašuje kotu redovnih mjera od poplava.

Vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu pumpna stanica grad u ovoj opštini je bio u stagnaciji između 20.00 i 21.00 čas, a zatim je do 22.00 časa porastao za dva centimetra i iznosi 544 centimetra.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je voda ušla u dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata i presjekla više putnih komunikacija, a problema ima i na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u Dragotinji.

“Situacija je nestabilna i dežurne službe će biti na terenu tokom noći ali će aktivnosti biti komplikovane zbog slabe preglednosti”, rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini je pod vodom velika površina.

Od popodnevnih časova vreće sa pijeskom su postavljene na kritične tačke na obalama rijeka Une i Sane.

U Novom Gradu ni sutra neće raditi osnovne i srednje škole i vrtić “Pčelica Maja”.

Sljedeća sjednica Štaba za vanredne situacije biće održana sutra u 8.00 časova.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju rijeke Sane od 320 centimetara na mjernom mjestu pumpna stanica Novi Grad, prenosi Srna.

Kad je u pitanju vodostaj rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja 450 centimetara, vanredne na 510, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo 540 centimetara. (Vijesti.ba)

Kritično stanje u Gomjenici, probijen nasip

PRIJEDOR – Mještani u Prijedoru su ogorčeni jer ponovo doživljavaju isto što su i u maju 2014.godine.

Oni koji žive u prizemlju smjestili su se kod komšija na spratovima kuća i očekuju najgore.

Mještani Gomjenice su ogorčeni jer ponovo doživljavaju isto što su i u maju 2014.Tvrde da je nasip u Gomjenici probijen.

“Mještani pričaju da je nasip u Gomjenici probijen kako bi se voda ovdje razlila i da ne ode u centar grada Prijedora. To se isto desilo i 2014. Godine. Ovaj dio Gomjenice nije decenijama plavio. Sada je voda za nekih 30-ak centimetara niža u odnosu na 2014. ali baš brzo raste Sana i bojimo se da će šteta biti ogromna. Јoš prije pola sata voda je ušla u unutrašnjost par kuća”,  kažu nam mještani.

Dok su neki ostali u Gomjenici i pokušavaju da spasu stvari, stoku i imovinu koju su prije pet godina obnavljali zbog poplava, pojedini su otišli kod rodbine i prijatelja u naselja koja su dalje od Sane. Tvrde da je ovo naselje žrtvovano kako bi se spasao centar grada.

Inače, kiša opet pada u Prijedoru, a mještani ne vjeruju da će tokom noći opadati vodostaj.

Obustavljena potraga za utopljenim dječakom

Nakon višesatne bezuspješne akcije obustavljena je potraga za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali potok u mjestu Begov Han kod Žepča.

Potraga za nesretnim mališanom kojeg je voda odnijela nakon što je upao u ovaj potok trebala bi biti nastavljena sutra.
U akciju su u proteklim satima bili uključeni pripadnici GSS Žepče, Kantonalne uprave civilne zaštite, Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK, te pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.

Nema nastave u 6 općina

BANJA LUKA, 14.maja (FENA) – Usljed obilnih kišnih padavina i izlijevanja rijeka sutra će biti obustavljena nastava u svim školama na području Čelinca, Teslića, Novog Grada/Bosanskog Novog, Kostajnice, Prijedora i Kotor-Varoši.

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture je saopćeno da je na području Doboja obustavljena nastava u osnovnoj školi u Paklenici Donjoj i Područnom odjeljenju Trbuk zbog izlijevanja Bosne, zatim u Područnom odjeljenju Ševarlije zbog nemogućnosti dolaska učenika i nastavnika.

U dvije osnovne dobojske škole nastava se izvodi skraćeno, dok je obustavljena za osnovce u Oštroj Luci.

-Prilike na terenu u Banjoj Luci i Laktašima su značajno poboljšane, pa će sutra biti organizirana nastava u svim školama, kao i rad predškolskih ustanova na tom području – saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Gornja Liješnica kod Maglaja: Bilo je strašno, voda je poharala selo

MAGLAJ (AA) – Mještani Gornje Liješnice kod Maglaja iza sebe imaju neprospavanu noć. Nakon obilnih kiša koje su zahvatile cijelu BiH, rijeka Liješnica koja prolazi kroz mjesto Gornja Liješnica nabujala je i poharala selo, kazao je za Anadolu Agency (AA) Nihad Međić, mještanin Gornje Liješnice.

Međić je rekao kako je zbog obilnih kiša rijeka nabujala i napravila veću poplavu nego 2014. godine.

“Nagle kiše su se prolile u Novom Šeheru, odakle ide rijeka Liješnica, koja je za nekih sat vremena nabujala i napravila veću poplavu nego 2014. godine. Narod se pripremio, pijesak se punio u vreće, zaštita se radila, ali kad je voda naišla, to je čudo bilo. Voda je poharala selo, 38 kuća, plastenike, voćnjake, bašte, sve je uništilo. Niko nije stradao, jer su mještani ostali na spratovima, pošto su većinom prizemlja poplavila. Mnogi sinoć nisu spavali, voda je bila u prizemlju, a spavaš na spratu, kako ćeš zaspati. Hvala Bogu, povuklo se, ali je ostavilo haos. Došli su iz općine, Civilne zaštite, pumpe ispumpavaju vodu, bit će bolje valjda. Gora je ovo poplava nego 2014. godine. Voda je naišla i nije napravila ovakvo zlo, ovo je strašno”, rekao je Međić.

Voda se iz ovog mjesta već povukla, ali je iza sebe ostavila višestruke štete. Iako su ispred kuća bile postavljene vreće s pijeskom kako bi se spriječio prodor vode u kuće, voda je ipak bila jača. Mještani su noć proveli na višim spratovima, a na sanaciji šteta nakon povlačenja vode već rade.

Na području ZDK stanje se normalizuje. Najviše šteta pretrpjele su općine Doboj-jug i Tešanj, koje su proglasile stanje prirodne nesreće.

Ukinuto vanredno stanje u šest banjalučkih naselja

BANJA LUKA, 14.maja (FENA) – Štab za vanredne situacije grada Banje Luke stavio je van snage odluku o proglašenju vanrednog stanja u šest banjalučkih naselja.

Ta odluka je donosena nakon što se tokom dana znatno stabilizovao vodostaj Vrbasa i Vrbanje.

Istom odlukom, Civilnoj zaštiti naložen je pojačan nadzor u naseljima uz korita Vrbanje i Vrbasa s obzirom na to da se u akumulaciji hidroelektrane Bočac još bilježi značajan priliv vode usljed obilnih padavina, ali, kako se procjenjuje, bez značajnijeg podizanja vodostoja ovih rijeka.

– Bez obzira na to što je stanje značajno stabilizovano, potrebno je održati nadzor na kritičnim tačkama budući da će tokom dana iz akumulacije „Bočac“ biti ispuštane značajane količine vode – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Povučena je i sinoćnja odluka o obustavljanju nastave u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od sutra raditi uobičajanim ritmom.

Šestogodišnji dječak upao u nabujali potok kod Žepča, majka ga nije uspjela spasiti

Još nije pronađeno tijelo šestogodišnjeg dječaka koji je upao u nabujali potok kod Žepča. Potraga je za danas obustavljena.

U mjestu Begov Han kod Žepča danas oko 12 sati dječak je upao u nabujali potok, a potraga još uvijek traje.

Dječak Ibrahim Mešeljević (6) je vozeći biciklo izgubio ravnotežu, u pokušaju da spasi biciklo upao je u nabujali potok Mračaj.

Majka dječaka alarmirala je policiju i mještane koji su izašli na mjesto događaja, a na terenu su i pripadnici GSS-a Žepče, Civilne zaštite Žepče, kao i policijske uprave. Očekuje se dolazak Kantonalne civilne zaštite i kantonalnog GSS-a.

Za dječakom tragaju i Specijalna policijska jedinica MUP-a ZDK.

– Ekipe su na terenu i trenutno se radi na postavljanju mreže preko rijeke kako bi tijelo nesretnog dječaka moglo biti izvučeno – kažu iz GSS-a.

Vojnici OS pomažu u Prijedoru

Pripadnici 2. pješadijske čete 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH pružili su pomoć stanovnicima naselja Vrbice u Prijedoru u sanaciji nasipa rijeke Miloševica.

 

Poslije toga, nastavilo se prema naselju Raškovac i pravljenju novog nasipa, kako bi se spriječio prodor rijeke Sane dalje prema gradu Prijedoru.

 

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastavljaju biti u stanju pripravnosti, kako bi, kao i do sada, bili na raspolaganju civilnim strukturama vlasti i svim građanima BiH.

Upozorenje na zarazu

 

Poplave sa sobom nose potencijalnu opasnost od pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika, koje povećavaju mogućnost pojave zaraznih bolesti, upozorili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), čiji nadležni aktivno prate epidemiološku situaciju u tom bh. entitetu.

Naveli su da poduzimaju sve potrebne mjere da do pojave zaraznih bolesti ne dođe.

Upozoravaju da su najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije grupe stanovništva, kao što su djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi.

Najveća je mogućnost pojave crijevnih zaraznih bolesti, koje se prenose zagađenom vodom, hranom i prljavim rukama, kao što su zarazna žutica A, dizenterija i proljevi izazvani drugim mikroorganizmima, parazitarne zarazne bolesti.

Za vrijeme poplava neophodno je, kako su saopćili, provođenje mjera kojima se sprečava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na ličnu i higijenu predmeta te mjesta stanovanja.

Nivo rijeke Željeznice došao do vrha korita

Nivo rijeke Željeznice došao je do vrha korita. Ipak lokalni putevi i njive nisu u opasnosti.

Iako sarajevska naselja Bojnik i Doglodi, koja se nalaze uz Željeznicu, često stradaju prilikom većih padavina, ovoga puta, na svu sreću, nisu poplavljena.

Put kroz Bojnik je prohodan.

U Mostaru vjetar oštetio dva automobila

Zbog jakih udara vjetra u jutarnjim satima došlo je do lomljenja stabala koja su u mostarskom naselju Bijeli brijeg na dva automobila prouzrokovala materijalnu štetu, potvrđeno je Feni iz Profesionalne vatrogasne postrojbe (PVP) Mostar.

Iz PVP-a Mostar kažu kako je to bila zasad jedina intervencija tijekom današnjeg dana.

– Pripadnici PVP-a izašli su na teren, ispilali stabla i pomaknuli ih u stranu te tako oslobodili prolaz i oštećene automobile. Trenutno ne možemo procijeniti o kolikoj materijalnoj šteti se radi, a osim toga nismo imali dodatnih intervencija – kazali su iz PVP-a Mostar.

Osim vatrogasaca koji su sanirali štetu, na teren je izašla i mostarska policija koja je uradila očevid i procjenu štete.

Evakuisan Doboj Jug

Policija općine Doboj Jug naredila je večeras evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji su domovi uz rijeku Usoru zbog izlijevanja vode iz korita.

Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola u Matuzićima.

Iz Federalne civilne zaštite potvrđeno je Srni da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči sa gradom Doboj.

Vanredno stanje u Čelincu

Nabujala Vrbanja je odnijela privremeni pješački most u Čelincu, a oglasile su se i sirene za uzbunu, prenosi Srpskainfo.com.

 Put prema Banjoj Luci je zatvoren.

@space_geronimo donosi kadrove iz Čelinca #Poplavepic.twitter.com/TV1aEk47zZ

Embedded video

 “Nije dobro. Noćas će biti haos”, ranije je rekao Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac.

U Čelincu su od jutros evakuisane dvije osobe i stoka sa poplavljenog imanja, a jedna osoba je u Čelincu evakuisana jučer.

Za sada nema preciznih podataka koliko je domaćinstava u ovoj opštini poplavljeno, a ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spriječe značajnija plavljenja.

Bosna narasla 2 m

Možda u najvećem porastu je trenutno rijeka Bosna čiji je vodostaj za svega tri sata narastao za 192 centimetra. Vodostaj Bosne je u 19 sati iznosio nešto preko 82 centimetra dok je u 22 sata bio 274 centimetra.

Slični članci

Rijeke Una, Sana, Japra i Vojskova izlile su se na području Novog Grada i stvorile brojne problememe građanima.

Sanski Most

U porastu je i Vrbas, ali nešto slabijem nego ostale velike rijeke u Republici Srpskoj. Koliko kiša doprinosi rastu Vrbasa možda najbolje svjedoče fotografije nastale u samo sat vremena, a na kojima je vidljiv rast vodostaja ove rijeke.

Prva fotografija je nastala u 20 sati kod mosta u naselju Trapisti, a druga takođe u Trapistima samo sat vremena kasnije. Na drugoj se vidi da je voda već prešla preko putića koji prolazi ispod mosta.

Padavine i do 90 l/m2, neće stati do srijede

Kako najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH tek od srijede pa do kraja sedmice intenzitet padavina slabi.

“Očekivana količina padavina u nedjelju u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne od 40 do 60, lokalno do 90 l/m2 u toku 24 h. U utorak u većem dijelu Bosne se očekuje između 15 i 30, lokalno do 40 l/m2 u toku 24 h.

Akumuliriana količina padavina za narednih 5 dana u centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne između 80 i 150, lokalno i do 180 l/m2. U ostaku zemlje uglavnom između 30 i 70 l/m2 u narednih 5 dana”, stoji u upozorenju FHMZ-a

“Glavnina padavina prije podne, a u drugoj polovini dana slabljenje i prestanak padavina. U Hercegovini slabija kiša ili lokalni pljuskovi. U Bosni se prognozira uglavnom između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U Krajini, sjeveru i sjeveroistoku lokalno i do 40 litara. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 4 i 10°C. Na jugu zemlje jutarnja temperatura od 8 do 13°C, a najviša dnevna između 15 i 20°C”, dodaju iz Zavoda.

100 pripadnika FUCZ-a stiglo u pomoć u Sanski Most

Zbog kiše koja od jučer pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Sane, a u toku noći i sutrašnjeg dana očekuje se dodatno povećanje vodostaja. Prema predviđanjima najviše padavina i rast vodostaja Sane i njenih pritoka predviđa se u Sanskom Mostu zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u ovu općinu uputila svoje timove.

Stotinu pripadnika FUCZ-a sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva.

Poređenja radi, 2014. godine, kada su BiH pogodile dotad nezapamćene poplave, rijeka Sana prešla 3,85 metara i bilo je kritično. Danas je Sana već prešla četvrti metar.

Kako su nam kazali spasioci, najteža situacija se očekuje ujutro ok 4 sata, a tokom cijele noći dežurat će se na najkritičnijim tačkama.

Inače, Sabahudin Spahović iz civilne zaštite kazao nam je da je zasad sve pod kontrolom, ali i naglasio da je situacija teška.

Stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu, FUCZ se sprema za poplaveIzvor: FUCZ

Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ-a koje će se večeras puniti pijeskom i rasporediti na kritičnim tačkama.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, održao je sastanak sa načelnikom Općine, predstavnicima Općinske službe i Štaba civilne zaštite, kao i ostalim strukturama u ovoj općini. Razgovarano je o pripremama koje je ova lokalna zajednica već provela u proteklih nekoliko dana i planu prema kome će se djelovati u narednom periodu.

Večeras će biti održan i sastanak sa premijerom Vlade i Kantonalnim štabom Unsko-sanskog kantona.
Zbog obilnih padavina Općinski štab civilne zaštite Sanskog Mosta, na vanrednoj sjednici, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Timovi FUCZ-a od jutros su na terenu i u Općini Usora, gdje se prati stanje koritom rijeke Usore sve do ušća u rijeku Bosnu. Timovi za odbranu od poplava i spašavanje na vodi i pod vodom sa čamcima i potrebnom opremom dežurat će cijelu noć i naredni dan kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć.

Sirene u Sanskom mostu

Prema upozorenjima Federalne uprave Civilne zaštite i Hidrometerološkog zavoda FBiH obilne padavine mogle bi donijeti poplave teže nego one iz 2014. godine.

Sve to je zabrinulo stanovnike ovog grada jer još nisu izblijedila sjećanja na dramatične dane kada je vodena stihija praktično savladala grad.

Upravo centralni gradski Trg Ljiljana odakle je danas odjekivala sirena 2014. godine bio je pod vodom.

Poplave u Maglaju: Veliko nevrijeme pogodilo novošeherski kraj

U popodnevnim satima jako nevrijeme praćeno izuzetno obilnim padavinama i jakim vjetrom pogodilo je naselja na širem području novošeherskog kraja.

Prema prvim informacijama sa terena, jaka kiša uzrokovala je naglo povećanje vodostaja svih mjesnih potoka na ovom području koji se ulijevaju lokalne rječice Liješnicu, Cicmanku i Mladoševićku rijeku. Pod vodom je teren uz lijevu obalu rijeke Liješnice, naselje Hamzići kao i područje oko stadiona Lipić. Teško stanje je i na području naselja Čobe, Kopice i Domislica.

Ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj i Službe civilne zaštite su na terenu zajedno sa Mirsadom Mahmutagićem, općinskim načelnikom, i procjenjuje se trenutno stanje. Saobraćajna komunikacija do Novog Šehera preko Perkovića je u prekidu zbog velike količine vode na kolovozu.

Prema dojavama sa terena, saobraćaj na putu Maglaj – Novi Šeher preko naselja Tujnica odvija se otežano i uskoro bi mogao biti u potpunosti zatvoren.

Iz korita se izlila rijeka Krivaja te poplavila više kuća, kritičan i vodostaj Usore

Odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 u mjestu Papratnica kod Žepča je otežan uslijed nakupljanja oborinskih voda na kolovozu zbog čega se saobraća jednom trakom naizmjenično, a ulaz u Žepče je blokiran zbog nakupljanja vode ispod podvožnjaka.

Iako u Kantonalnoj upravi civilne zaštite ZDK i Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nemaju detaljnije informacije o stanju na terenu, prema fotografijama s mjesta događaja, rijeka Krivaja se izlila iz svog korita u mjestu Vozuća te je poplavila nekoliko kuća i prekinula putnu komunikaciju.

Vodena bujica napravila je probleme i na obilaznici kod Žepča, a aktivirano je i nekoliko odrona koji otežavaju odvijanje saobraćaja na relacijama Žepče – Zavidovići te Novi Šeher – Žepče.

Zbog povišenog vodostaja Usore, obustavljen je saobraćaj preko mosta u izgradnji, a situacija se pogoršava iz minute u minutu s obzirom da padavine ne prestaju, a vodostaji rijeka su u porastu.

U Bosanskoj Krupi zbog poplava i klizišta proglašeno stanje prirodne nesreće

Obilne kišne padavine u Bosanskoj Krupi uzrokovale su nagli porast Une i Krušnice i izlijevanje vode u pojedinim dijelovima opštine, kao i nekoliko klizišta.

Od juče vodostaji imaju tendenciju ubrzanog rasta, za 24 sata Una je porasla za više od metar. Voda se izlila na više lokacija, ali je trenutno najteža situacija u Svetinji i Kajtezima gdje je poplavljeno nekoliko kuća, ali i poljoprivredna gazdinstva.

Zbog svega toga Opštinski štab civilne zaštite u Bosanskoj Krupi je na vanrednoj sjednici proglasio stanje prirodne nesreće.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi juče u 12.00 sati je bio 81 cm i od tada je u naglom porastu. Jutros u 8.00 sati je iznosio 193 cm, u 16.00 sati 238 cm, a odbrana od poplava je na 290 cm. Šteta je evidentna, ali je još uvijek stanje pod kontrolom. Najvažnije je, kako se moglo čuti na sjednici, da nisu ugroženi životi ljudi.

“Od ranih jutarnji sati smo na terenu, obišli smo sve i upoznali se sa stanjem. S obzirom na to i na apele građana, bilo da se radi o javnoj ili privatnoj infrastrukturi, na Štabu CZ smo se jednoglasno odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe uzrokovano poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila usljed obilnih padavina. Očekujemo još klizišta u narednim danima i moramo biti spremni da odgovorimo na sve te zahtjeve”, kazao je komandant Štaba CZ Armin Halitović.

Rijeka Krušnica plavi obradive površine i polja, a prijeti stambenim i pratećim objektima poput garaža, štala i hambara. Ista je situacija i sa ostalim vodotocima druge kategorije poput Bukovske, Baštre. Možda najveći problem trenutno predstavljaju klizišta, od četiri koliko ih je evidentirano najkritičniji su na Crkvini i u Prvomajskoj ulici.

“Na vrijeme smo poduzeli određene aktivnosti, imamo dovoljne zalihe i vreća i pijeska. Angažovane su dodatno i privatne firme koje nam pomažu u razvoženju. Uradili smo sve ono što smo mogli, protiv nekih stvari se ne možemo boriti, nadamo se da padavine neće mnogo potrajati. Apelovali smo na građane, dobar dio se odazvao, ali su se neki i oglušili na te naše pozive i zbog toga su danas možda u lošijem stanju nego što bi bili da su na vrijeme reagovali i pružili pruženu ruku Štaba CZ Bosanska Krupa”, dodao je komandant Halitović.

Sve raspoložive snage su u pripravnosti, sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog preduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasnih društava su na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama a to su Uzune, Mašići, Svetinja, Baštra, Voloder i Redžića ulica.

Zbog vodostaja Une opština Dvor zatražila pomoć od Hrvatske

Zbog vodostaja Une opština Dvor zatražila pomoć od Hrvatske

Štab Civilne zaštite opštine Dvor zatražio je danas pomoć od Hrvatskih voda i Državnog zavoda za zaštitu i spasavanje zbog porasta vodostaja Une, rekao je Srni načelnik ove opštine Nikola Arbutina.

Arbutina je istakao da voda nije izašla na puteve niti je ušla u objekte, ali da se to može očekivati jer je vodostaj Une od noćas konstantno u porastu.

“Od Hrvatskih voda tražili smo traktorske pumpe, pijesak, vreće i najlon, a od Državnog zavoda motorne pumpe”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, pijesak i vreće su zatraženi za stanovnike u naseljima Matijevići, Dvor, Zamlača, Unčani i Kuljani.

Arbutina je dodao da su osigurana dežurstva, te da nadležne službe na terenu prate stanje na osnovu čega će biti preduzete potrebne mjere.

Izlile se rijeke u Krupi na Uni

Izlile se rijeke u Krupi na Uni

Jedno domaćinstvo iz naselja Hašani u opštini Krupa na Uni je iseljeno zbog izlivanja rijeke Japre, a još jedno je zaplavljeno, rekao je Srni opštinski stručni saradnik za Civilnu zaštitu Rade Milešević.

Milešević je naveo da je u Donjim Petrovićima u toku evakucija stoke iz gazdinstva u čijoj blizini se izlila rijeka Vojskova.

On je dodao da se u Malom Duboviku izlila rječica Japrica i da se voda približila objektu područne Osnovne škole “Branko Ćopić”, prenosi Srna.

Malešević kaže da su ekipe Civilne zaštite od jutros na terenu.

Zbog obilne kiše prekid nastave u nekoliko škola u RS-u

Prekinuta je nastava u nekoliko škola u bh. entitetu RS zbog obilnih kišnih padavina.

Kako je saopćeno iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture, nastava je obustavljena u tri osnovne škole u Čelincu, dok je u Srednjoškolskom centru u tom gradu nastava prekinuta zbog bezbjednosti učenika prilikom dolaska i odlaska iz škole.

I u Kulašima kod Prnjavora je obustavljena nastava, jer je veći broj roditelja došao po svoju djecu zbog poplavljenih pristupnih puteva.

U Oštroj Luci nastava je skraćena na 30 minuta, a veći broj učenika nije došao u školu zbog poplavljenih lokalnih puteva. U toj školi se sutra nastava neće održati.

I u Prijedoru je u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ poplavljen suteren i nastoji se sanirati ispumpavanjem vode.

U Banjoj Luci je u osnovnoj školi u Bronzanom Majdanu došlo do prokišnjavanja krova, kao i u Karanovcu, dok se u područnom odjeljenju Pavlovac prati nivo Crkvene koji prijeti izlijevanjem i u tom slučaju će nastava biti obustavljena.

Do prokišnjavanja krova je došlo u osnovnoj školi Šiprage, kod Kotor Varoši pa je isključena struja iz bezbjednosnih razloga.

Nastava u svim predškolskim ustanovama, kao i u ostalim osnovnim i srednjim školama izvodi se po planu.

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture navode da se u svim obrazovnim ustanovama prati situacija i odluke o nastavi će biti donesene vodeći računa o bezbjednosti učenika i nastavnog osoblja.

U Sanskom Mostu moguće veće poplave nego 2014., škole sutra ne rade

U Sanskom Mostu moguće veće poplave nego 2014., škole sutra ne rade

Na sjednici Štaba civilne zaštite u Sanskom Mostu danas je proglašeno stanje prirodne nesreće. Ovaj potez rezultat je najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti veće nego one iz 2014. godine, kada je ovaj grad bio bukvalno pod vodom.

Prema prognozama Federalnog štaba civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda FBiH, zbog obilnih kiša vodostaj Sane i pritoka mogao bi rasti do nevjerovatnih 570 centimetara, što je pola metra više u odnosu na vodostaj iz 2014. godine.

Zbog toga su donesene mjere da se krene s izgradnjom odbrambenih nasipa na kritičnom dijelovima oko rijeke Sane. Donesena je odluka da škole sutra ne rade.

Općinski načelnik Faris Hasanbegović pozvao je građane da ne stvaraju paniku, ali da budu oprezni. CZ i nadležne službe zbog vanredne situacije radit će 24 sata.

Izlila se Jošavka, zaplavljeno 20 domaćinstava

Izlila se Jošavka, zaplavljeno 20 domaćinstava
Foto: Srna

Rijeka Jošavka se, zbog velike količine kiše koja pada, izlila u mjestu Grabovac na magistralni put Čelinac-Prnjavor i zaplavila 20 domaćinstava, saopšteno je iz Civilne zaštite opštine Čelinac.

Jošavka se izlila duž cijelog toka, a saobraćaj na putu Jošavka-Prnjavor je usporen.

Ova rijeka se najvećim dijelom izlila iz korita, ljudi su u pripravnosti, a oko kuća su postavljene i vreće sa pijeskom.

Na samom ulazu u Jošavku kod Čelinca trenutno je odblokiran put, na kojem je saobraćaj bio privremeno zaustavljen zbog izlivenog bujičnog potoka.

Mehanizacijom je omogućen prolaz automobila, a na putu je i policija.

U toku su radovi na dijelu magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš, gdje se saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom zbog odrona i klizišta, a regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijom, prenosi Srna.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.