PONOVO NEUSPJELI PREGOVORI: EU i SAD ‘nisu ni blizu’ trgovinskom sporazumu

U julu su se predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker načelno dogovorili da će riješiti spor. Ali napretka i dalje nema

Nema naznaka brzog rješenja trgovinskog spora između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je srijedu evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Dvije strane “nisu blizu” sporazumu, rekla je ona u Washingtonu, gdje pregovara s američkim dužnosnicima, prenosi Hina.

Novinarima je kazala da je Evropska unija pokazala spremnost uključiti carine na svu industrijsku robu, uključivši automobile, ako tako želi SAD.

“Ali, jasno smo rekli da EU neće razgovarati o poljoprivredi”, rekla je Malstrom, koja se u utorak sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom.

EU ne očekuje nove kaznene carine sve dok dvije strane pregovaraju, kazala je Malmstroem.

Ona je u srijedu razgovarala s predstavnicima SAD-a i Japana, a u četvrtak se treba sastati s američkim ministrom finansija Stevenom Mnuchinom.

Trgovinski spor između SAD-a i EU-a izbio je lani, kada je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio carinama od 25 posto na evropske automobile ako EU ne snizi trgovinska ograničenja za američke proizvode.

U julu su se Trump i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker načelno dogovorili da će riješiti spor, no od tada nije ostvaren znatniji napredak.

Juncker je predložio da EU počne uvoziti više soje iz Sjedinjenih Američkih Država, što bi, po njemu, bio dio rješenja.

Malmstroem je istaknula da je uvoz soje narastao za 122 posto i očekuje se nastavak rasta.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.