PONOVO EMBARGO BOŠNJACIMA: Šta imaju OHR i EK raditi na sjednici komisije gdje ćemo dati odgovor na rezervnu policiju RS-a

Stranci, koji se nisu miješali u rad parlamenta RS-a kada su formirali rezervni sastav policije, sad dolaze na sastanak federalne komisije sa očitom namjerom da nama govore kako to nije dobro. Ovo ponašanje međunarodne zajednice podsjeća na ratne godina kada su nam uveli embargo na oružje i nisu nam dozvoljavali da se branimo

Kako će izgledati odgovor FBiH na odluku RS da formira rezervni sastav policije, znaće se danas na sjednici Komisije za sigurnost Federalnog parlamenta.

Pojedine političke stranke pozvale su na recipročan odgovor.

Najavljeno je da će sjednici prisutvovati predstavnici MUP-a, FUP-a, ali i OHR-a i Evropske komisije. Stranci se nisu miješali (sem verbalno, onako usput) u rad parlamenta RS-a i njihovu odluku da formira rezervni sastav policije. A sad dolaze na sjednicu federalne komisije sa očitom namjerom da nama govore kako to nije dobro. Ovo ponašanje međunarodne zajednice podsjeća na ratne godina kada su nam uveli embargo na oružje i nisu nam dozvoljavali da se branimo.

U međuvremenu, analize su pokazale da Federacija bilježi manjak pripadnika redovnog sastava policije.

Federaciji BiH nedostaje dvije hiljade redovnih pripadnika policije, pokazala je to analiza koju je MUP uradio uoči sjednice Komisije za sigurnost.

Hoće li Federacija formirati rezervni sastav kao odgovor na odluku Republike Srpske, i koliki je optimalan broj rezervista, moglo bi biti poznato nakon te sjednice. Osim saopštenja SDA, u kojem traži formiranje rezervnog sastava, pisane inicijative o tome nema, kaže Damir Mašić, ali ne isključuje mogućnost da se na Komsiji pronađe rješenje, što može biti i tematska sjednica Parlamenta.

Predsjedavajući Mašić nam je kazao kako smatra da bi visoki predstavnik Valentin Inzko napokon trebao početi raditi svoj posao i zaustaviti vlasti u RS-u.

Slični članci

Enormno visoka plata Valentina Inzka se računa kao pomoć međunarodne zajednice BiH te bi on napokon trebao “presjeći” i zaustaviti bar jednu stvar koja nije u interesu građana BiH.

Ako to ne urade ni vlasti u RS-u, a ni Inzko, onda je svima jasno da će FBiH morati imati adekvatnu reakciju na sve što se dešava. Mislim da je svim normalnim ljudima u interesu da zaustave takvo postupanje vlasti manjeg bh. entiteta. Znamo gdje je problem i ko ga je stvorio. To se mora zaustaviti u RS-u jer, ukoliko se to ne desi, FBiH mora imati spremne odgovore. Sve drugo bilo bi na štetu interesa države BiH i njenih građana”, rekao je Mašić.

Patriotske Stranka demokratske akcije (SDA) već je naložila svojim funkcionerima, pa tako i ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari, da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, a istovremeno i da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

Istrovemeno, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim, kojeg je upoznao sa novim zakonskim rješenjima MUP-a Republike Srpske. Ruski ambasador je podržao formiranje rezervnog sastava policije RS-a.

Dragan Lukač je pozvao i nadležne u Federaciji da formiraju rezervni sastav. U Republici Srpskoj, prema zakonskom nacrtu, predviđeno je 1.000 rezervista.

Suviše je Lukač olahko prebacio lopticu na našu stranu, kao da je ubijeđen da Bošnjaci to ne mogu ostvariti. S jedne strane imaju moćne strance, koji ne žele vidjeti naoružane Bošnjake. A uz njih, tu je i HDZ koji će isto, sigurno je, prije gledati u svog dugogodišnjeg saveznika (od 1992.) Srbe, nego u Bošnjake. Čović će prije igrati na kartu Dodiku nego Izetbegoviću.

Danas je veliki dan za bošnjačke političare. Da li će se povući ili stisnuti zube i dati adekvatan odgovor za opstanak svog naroda?

 

4 komentara
 1. Murga Murgic je napisao:

  Federalnu policiju popuniti sa 2000 policajaca odmah.
  U Rezervni sastav policije uključiti 10000 rezervnih policajaca. Odmah.
  A jos nas se 100000 stavlja na raspolaganje MUPu FBiH i FUPu BiH. Odmah.
  Ne obraćati pažnju na OHR i EK
  To su isti oni koji su Republici Bosni i Hercegovini uveli embargo na oružje za odbranu države.
  To su isti oni čija se politika mržnje Muslimana i Islama poklopila 1992 sa Srbijom.
  I dan danas je njihova politika ista politika i poklopljena sa Srbijom. Uništiti državu Bosnu i Hercegovinu i Bošnjački narod.
  Zato su u Dejtonu fašistima dali Republiku Srpsku, tj pola Bosne.
  Nema popuštanja milimetra.
  Ako popustimo uništiti će nas
  Jer oni iz OHRa i EK i EU pišaju u istu tikvu sa Srbijanskim fašistima i zločincima.
  Svaka mržnja je prolazna, osim mržnje iz zavisti.
  Oni nam zavide na našoj vjeri Islamu.
  Moramo još više voliti Allaha s.v.a., Poslanika s.a.v.s., Islam.
  Moramo se voliti u ime Allaha.
  Sastajati i rastajati u ime Allaha.
  Moramo zbiti svoje bosnjacke muslimanske redove u namazu i u životu. Da bi biološki opstali
  Smrt fašizmu a sloboda Bosanskom narodu. Amin.

 2. Đuro Brajković je napisao:

  Ja BiH najprije rekao da su svi ovi na vlasti tolike stoke da će bez problema napraviti probleme gdje ih nema i poslati tuđu djecu da ginu uz svesrdnu pomoć židovskih medija koji miješaju i začinjavaju cijelu situaciju..

 3. Elvir Imamović je napisao:

  To je dokaz da se trebamo uzdati samo u sebe i da smo sigurni samo onoliko koliko smo jaki mi cjeli svijet je gledao kako nas ubijaju ,kolje i pale i tek kada su vidjeli da nam agresor nemoze ništa onda su došli i zaustavili nas kada smo krenuli u oslobađanje BiH a Hrvatsku nisu spriječili da se oslobodi ja odgovor znam zašto a dali znate vi

 4. Slavko Martic je napisao:

  Ko če budučim isilovcima dat oružje u ruke ald nešto pametno i od tog ohr

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.