POLITIKA SE UMIJEŠALA: Propao dogovor Renaulta i Fiat Chryslera

Francuska vlada, kao jedan od najvećih dioničara, odgodila je spajanje jer nisu zadovoljeni uvjeti

Dogovor o spajanju Renaulta i Fiat Chryslera, vrijedan 33 milijarde dolara, potpuno se raspao nakon intervencije francuske Vlade, koja je jedan od najvećih dioničara Renaulta. Fiat Chrysler, odustao je od spajanja nakon sastanka uprave Renaulta, održanog u srijedu, piše Bloomberg. Da je spajanje prošlo, Fiat Chrysler i Renault bi stvorili treću najveću automobilsku grupaciju na svijetu, iza Volkswagena i Toyote, s potencijalno 8,7 milijuna vozila proizvedenih godišnje.

“Fiat Chrysler Automobiles i dalje misli da je ovaj prijedlog spajanja primamljiv, transformativan i racionalan”, napisali su u svojoj službenoj objavi. “Međutim, postalo je jasno da trenutni politički uvjeti u Francuskoj ne dozvoljavaju da se ovakvo veliko spajanje može ostvariti”, nadodali su.

MINISTAR KAŽE DA SU ZAISTA HTJELI ODOBRITI DOGOVOR RENAULTA I FIAT CHRYSLERA

Slični članci

Iz Renaulta su izjavili da nisu mogli donijeti odluku o spajanju jer su predstavnici Francuske vlade odgađali glasanje. Francuska Vlada ima 15 posto udjela u Renaultu, kao i japanski Nissan. Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je u četvrtak kako je francuska vlada uključena u pregovore sa svim akterima, no da nisu uspjeli zadovoljiti uvjetima francuske vlade. “Preostalo je još dobivanje i suglasnosti Nissana”, nadodao je Le Maire.

U srijedu, Le Maire je izjavio da se spajanje ne treba ishitriti, te da Vlada želi da Renault svojim sadašnjim zaposlenicima garantira siguran posao, sjedište u Parizu i korporativnu upravu. Le Maire je također istaknuo da oni zaista žele da spajanje prođe, no da imaju svoje uvjete. Iz Fiata su poručili da ne žele zatvoriti tvornice, no da otpuštanja radnika nisu isključena.

Fiat Chrysler je inače prošloga tjedna predložio spajanje s Renaultom, budući da su proizvođači automobila pod sve većim pritiskom na zajedničku suradnju po pitanju električnih automobila. Nakon ove objave, Renaultove dionice su pale za osam posto.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.