POLICIJA ŠTITILA ČOVIĆA OD BIJESNIH RADNIKA ALUMINIJA: Mostarom odjekuje ‘lopove, lopove’, gađali flašama Čovićev automobil, ima povrijeđenih

U Upravnoj zgradi “Aluminija” u toku je novi sastanak uprave, Nadzornog odbora, sindikata, a prisustvuje mu i predsjednik HDZ-a Dragan Čović

Nakon sastanka predstavnika radnika Aluminija u zgradi HDZ-a u Mostaru, Dragan Čović je pod pratnjom u automobilu izašao iz zgrade, a onda se dogodio incident u kojem je povrijeđeno nekoliko osoba, dok su dvije privedene. Prema automobilu u kojem se nalazio predsjednik HDZ-a Dragan Čović poletjele su boce i drugi predmeti.

Ranije je objavljeno da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović stigao pred zgradu HDZ-a u Mostaru, gdje su ga dočekali nezadovoljni radnici Aluminija, javlja Dnevni list.

Novinar tog lista javlja da Mostarom odjekuje “lopove, lopove” i “izdaja, izdaja”. Dok je Dragan Čović ulazio u zgradu HDZ-a čuli su se povici “Dragane lopove” i “Nećeš izaći lopove”.

Portal Bljesak javlja da su i direktori Aluminija dočekani zvižducima i povicima ‘Izdaja’ nakon što su pred središnjicu stigli poslije sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

”Nemoj plakat, budi sa svojim narodom”, poručili su direktoru uprave Draženu Pandža radnici okupljeni ispred centrale HDZ-a.

Na sastanku Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u četvrtak u Mostar zaključeno je kako stečaj nije opcija.

Predsjednik Skupštine Sindikata uposlenika Aluminija Pero Bebek istaknuo je kako će se svim radnicima uplatiti doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

– Smatram da će u nekom dužem razdoblju svi radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna – kazao je Bebek.

Dodao je kako će se s bankama pregovarati oko kredita koje radnici imaju kod njih.

– Verbalnoga napretka ima, a što će biti u praksi, vidjet ćemo – izjavio je Bebek.

Slični članci

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić najavio je pregovore s Nadzornim odborom i predsjednikom HDZ-a BiH u krugu tvornice, koji su u tijeku.

Predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića su pred stranačkom središnjicom oko 13.45 sati, dočekali okupljeni radnici Aluminija pogrdnim povicima, a tako su ga i ispratili, bacajući boce na njegov automobil.

U tom metežu stradala je i jedna prolaznica koja je bježeći ispred boca ljutitih radnika nagazila na staklo i ozlijedila stopalo.

Pripadnici specijalne policije i zaštitari koji su bili raspoređeni cijelo vrijeme ispred zgrade HDZ-a BiH priveli su dvije osobe koje su bacali boce na automobil predsjednika HDZ-a BiH.

Nakon jutrošnjeg sastanka, Pero Bebek je kazao nakon sastanka da opcija stečaja Aluminija više nije u opticaju te da im je obećano novo rješenje, a da ni on nije siguran koje.

“Rečeno nam je da će se brzo riješiti problem odlaska radnika u mirovine i otplate kredita, te da u nekom dugoročnom periodu možemo očekivati neki boljitak”, kazao je on.

Radnici smatraju da su im ponovo data lažna i nerealna obećanja kako bi se smirilo njihovo nezadovoljstvo.

Mostarski Aluminij ugašen je u noći sa utorka na srijedu, nakon što je isključen s elektroenergetske mreže.Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovice odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Radnici Aluminija su u utorak skoro pet sati držali u blokadi magistralni put M-17 u Salakovcu, sjeverno od Mostara, a nešto ranije i južni prilaz gradu u znak protesta zbog kraha kompanije.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.