POKRETAČI OTPORA PROTIV SRPSKOG AGRESORA: Nemjerljiv doprinos Patriotske lige odbrani domovine

Na historijskom sastanku 10. juna 1991. godine, koji je okupio 356 sudionika, istaknutih bh. patriota, predvođenih Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH, upućen je proglas svim narodima i građanima BiH da se spreme za odbranu države

Pripadnici Patriotske lige Bosne i Hercegovine (PLBiH) dali su nemjerljiv doprinos odbrani zemlje, svedočeći o odlučnosti i hrabrosti svih onih koji su se suprotstavili prvom udaru agresora na međunarodno priznatu državu i štiteći temeljne civilizacijske vrijednosti, kao i dostojanstvo njenih lojalnih građana i ravnopravnost naroda.

Istaknuto je to danas na akademiji u povodu obilježavanja 28. godišnjice formiranja Patriotske lige BiH, upriličene na Ilidži u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotska liga Kantona Sarajevo i u saradnji s Udruženjem boraca Patriotska liga općine Ilidža.

Sudionike svečanosti, pozdravio je predsjednik kantonalne organizacije Patriotske lige Enver Čičko, podsjećajući na presudne događaje koji su obilježili razdoblja prije, tokom i nakon minulog rata (1992.-1995.), a u prvom redu na historijski sastanak 10. juna 1991. godine koji je okupio 356 sudionika, istaknutih bh. patriota, predvođenih Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH.

Radi se o sastanku na kojem su osnovani – Savjet za nacionalnu odbranu i Patrotska liga kao prva platforma za organiziranje otpora na cijeloj teritoriji zemlje, a sa kojeg je upućen i proglas svim narodima i građanima BiH da se spreme za odbranu države i odlučno suprotstave velikodržavnim projektima i ugrožavanju suvereniteta i cjelovitosti zemlje.

Predsjednik kantonalne organizacije istaknuo je kako je u iznimno teškim uvjetima i pored embarga na oružje, a zahvaljujući nesebičnom angažamanu bh. patriota, organiziran snažan otpor i odbranjena zemlja, te sačuvane vrijednosti na kojima ona počiva, usprkos težnjama materijalno daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Čestitke povodom značajne godišnjice uputili su izaslanici resornih ministarstava za boračka pitanja federalnog i kantonalnog nivoa, potcrtavajući važnost njegovanja vrijednosti i tekovina na kojima se temelji PLBiH i vizija Bosne i Hercegovine kao demokratske zemlje u kojoj se poštivanje drugoga i drugačijeg podrazumjeva i čini okvir za jačanje povjerenja i međusobnog uvažavanja.

Slični članci

Sudionici svečanosti pozvali su sve probosanske snage na jedinstvo i odlučnost da se i u miru s istim entuzijazmom suprotstave snagama destrukcije i protagonistima retrogradnih politika.

Na promoviranju jedinstva kao jedne od temeljnih vrijednosti insistira i načelnik općine Ilidža Senahid Memić, koji je to pitanje apostrofirao u izjavi za Fenu, posebno se fokusirajući na jedinstvo boračke populacije, te navodeći kako ova općina spada u red onih općina koje značajnim sredstvima pomažu boračke kategorije, a što na godišnjem nivou iznosi oko 800.000 KM.

Usprotivio se podjelama u boračkim redovima i njihovoj političkoj instrumetalizaciji, zalažući se za prevazilaženje aktuelnih slabosti i integriranje brojnih boračkih udruženja u jednu jedinu boračku organizaciju „u kojoj će se znati ko šta radi“.

U skladu s protokolom obilježavanja Dana Patriotske lige BiH, 10. juna i 28. godišnjice njenog formiranja, danas je u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotska liga KS upriličeno polaganje cvijeća na šehidskom mezarju ‘Kovači’ i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, te odata počast šehidima i poginulim braniteljima BiH, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani države.

Istim povodom, organizirano je polaganje cvijeća na spomen-obilježjima na području općine Ilidža, kao i prigodan vjerski program.

Akademija u povodu obilježavanja godišnjice PLBiH počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i odavanjem počasti njenim braniteljima, a propraćena je i prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.