PODRŠKA: NATO i EU čestitali Skoplju na historijskom koraku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg putem Twittera je tim povodom uputio čestitiku premijeru Makedonije Zoranu Zaevu

Čelnici NATO-a i EU su izrazili podršku usvajanju ustavne izmjene u makedonskom Sobranju kojom će se zemlja od sada zvati Republika Sjeverna Makedonija, javlja Anadolu Agency.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg putem Twittera je tim povodom uputio čestitiku premijeru Makedonije Zoranu Zaevu.

“NATO snažno podržava potpunu implementaciju sporazuma, što će značajno doprinijeti uspostavljanju stabilnog i prosperitetnog regiona”, naveo je Stoltenberg.

Visoka predstavnica za vanjska i sigurnosna pitanja i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i europski komesar za politiku proširenja i susjedsku politiku Johannes Hahn u saopćenju su također izrazili zadovoljstvo zbog odobrenja ustavne promjene u Sobranju.

Naveli su da su politički lideri i građani ovim pokazali odlučnost kako bi riješili jedan od najstarijih sporova u regionu.

Dodali su da daju punu podršku Prespanskom sporazumu, koji je Makedonija potpisala s Grčkom u junu prošle godine, a koji je, kako su naveli, vrlo važan za nastavak europskog puta Skoplja.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.