POBJEGULJA NIKŠIĆ PONOVO MALTRETIRA HEROJE SARAJEVA: Branioce nazvao bošnjačkim fašistima

Čovjek se upita kako normalan čovjek, na žalost dokazano osoba bez morala, papak koji je pobjegao kada je trebalo braniti grad od srpskih fašista sa brda, da usred Sarajeva u koji se nedirnut vratio, a gdje je pobijeno na desetine hiljada sugrađana, ima hrabrosti nama govoriti da smo fašisti. Zato što nismo pobjegulje poput njega. Zato što čuvamo svoju historiju od zaborava kao što bi on volio. Ovo je izgleda neka nova demokratija uperena protiv Bošnjaka

Na današnjem zasjedanju Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo pale su teške riječi između zastupnika Damira Nikšića i penzionisanog generala Armije BiH Ismeta Hadžića Mutevelije. Povod su imena ulica u Sarajevu i po kojim historijskim imenima treba da nose imena – heroju Armije RBiH Nusretu Šišiću Dedi ili Vojisalavu Kecmanoviću Đedi, predsjedniku ZAVNOBIH-a.

Na zasjedanju Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Damir Nikšić i predsjednik ove Komisije nazvao je, objavio je danas portal “Faktor“,  bošnjačkim fašistom vanjskog člana Komisije Ismeta Hadžića-Muteveliju, penzionisanog generala Armije RBiH, nosioca najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH “Zlatni ljiljan” i ratnog komandanta Dobrinjske brigade.

– Kada smo glasali za dnevni red, mi smo tražili da se skine treća tačka u kojoj on zastupa stav da se ulica Nusreta Šišića Dede treba skinuti sa popisa i vratiti joj se stari naziv – Vojislava Kecmanovića Đede. Mi smo tražili da se ta tačka skine sa dnevnog reda jer se ne slažemo sa prijedlogom jer je rahmetli Nusret Šišić Dedo u plejadi branilaca, patriota Sarajeva i branio je Bosnu i Hercegovinu od agresije. Predsjednik Komisije se sa tim nije složio te je počeo da vrijeđa – kaže Hadžić.

General Armije BiH Ističe da se tom prilikom “pale teške riječi”.

– Kazao je da smo mi bošnjački fašisti. Mi nismo agresivno djelovali kao on. Prekinuli smo sjednicu i nismo htjeli prisustvovati sjednici. Najvjerovatnije da ćemo podnijeti prijavu Etičkoj komisiji zbog ponašanja i zbog svega što se dešavalo. Nisam se razočarao jer od takvih ljudi to je normalno ponašanje – pojašnjava Hadžić.

Na svome Facebooku profilu oglasio se i Damir Nikšić, pobjegulja koja je napustila Sarajevo kad nam je bilo najteže i sad se vratio da nam soli pamet. Helem, on kaže:

Jutros sam predsjedavao Komisijom za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo. Bilo nas je četvoro, što je minimum za kvorum. Nismo uspjeli održati sjednicu jer nismo uspjeli usvojiti dnevni red.

Član Komisije, penzionisani general Ismet Hadžić je odmah na početku insistirao na izbacivanju 3. tačke iz dnevnog reda. Naime, on i uvažena zastupnica Admela Hodžić su odbijali usvojiti dnevni red ako će u njemu biti tačka 3.

Tačka 3 dnevnog reda je bila moja zastupnička inicijativa “da se ulici Nusreta Šišića Dede vrati prethodni naziv Ulica Vojislava Kecmanovića Đede ili da se po predsjedniku ZAVNOBIH-a nazove jedan od trgova u glavnom gradu republike koju je stvarao”.

Nakon toga sam ga zamolio da mi kaže šta konkretno ima protiv imena, lika i djela Vojislava Kecmanovića Đede i šta je to što ga, po njegovom mišljenju, ne kvalifikuje za historijsku ličnost po kojoj bi glavni grad Bosne i Hercegovine trebao nazvati ulicu, trg, park ili barem podići adekvatan spomenik.

General Ismet Hadžić je odgovorio da je razlog taj što Vojislav Kecmanović Đedo “pripada narodu koji je pobio muslimane u Srebrenici.”

Ja sam bio zatečen ovom izjavom.

Protestno sam ustao, raspustio sjednicu zbog neusvojenog dnevnog reda i glasno rekao dvoma članovima Komisije koji su se izjasnili protiv Dnevnog reda isključivo zbog imena Vojislava Kecmanovića Đede da je veliki problem u Sarajevu i institucijama vlasti Kantona Sarajevo prisustvo fašističke ideologije i retorike, u ovom konkretnom slučaju bošnjačkog fašizma kojeg određene stranačke struje forsiraju u lokalnoj, domaćoj i vanjskoj politici.

Smatram ovaj i sve slične ispade rasističkim i karakterističnim za fašističke ideologije, kako sam ga, uostalom, okarakterisao kada sam raspustio sjednicu, tvrdi pobjegulja iz našeg odbrambenog rata Damir Nikšić.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.