PO ZAHTJEVU AMERIKE: U Kanadi uhapšena potpredsjednica kineske firme Huawei zbog kršenja sankcija Iranu

Iz Ministarstva pravde Kanade navedeno je kako je Meng, kćerka vlasnika kompanije Huawei Rena Zhengfeia, uhapšena 1. decembra u Vancouveru zbog kršenja sankcija Washingtona prema Iranu

Kanada je uhapsila Huaweijevu direktorica za finansijske poslova kineske u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, objavili su u srijedu mediji.

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeia, uhapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je glasnogovornik kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.

Meng je uhapšena po nalogu američke administracije, a planirano je da se na prvom ročistu pojavi sutra, 7. decembra. Sudski proces protiv nje vodit će se pred Sudom Istočne regije u New Yorku.

Američko ministarstvo pravde je u aprilu ove godine pokrenulo sudski proces protiv kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija, također zbog kršenja istih sankcija.

Između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nedavno je uspostavljeno trgovinsko primirje, a očekivanja su u pravcu da bi ovo hapšenje ponovo moglo narušiti odnose dvije zemlje.

Slični članci

Predstavnici tvrtke Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, nisu komentirali slučaj, kao ni kanadski i američki dužnosnici, objavio je Reuters .

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.