PO NACIONALNOM KLJUČU: Članovi Disciplinske komisije FSBiH krivci za divljaštvo na terenima

Najgore prolaze bošnjački klubovi i igrači, dok su za one iz RS i Hercegovine, obavezno manje kazne. Kako im sistem omogućava da su nezavisni, da ne odgovaraju za svoje propuste i da se sakriju iza imena N/FSBiH?

Pravilnik je dobar, ali članovi Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbalskog SBiH neće da ga primjenjuju!

Rečenica koju smo čuli od jednog člana Izvršnog odbora Saveza najbolje opisuje zašto se na fudbalskim terenima i tribinama u našoj zemlji događaju nemile scene. “Savez napolje”, rečenica je koju sve češće slušamo na premijerligaškim stadiona. Često smo svjedoci napisa da je Savez kriv za “to i to”… Ali iza tih riječi se kriju pojedinci koji su dio sistema i nakaradno izabrani i formirani na principu države i pariteta.

Taj sistem im omogućuje da su nezavisni, da neodgovaraju za svoje propuste, da se sakriju iza imena “N/FSBiH“, a mediji počesto traže reakcije rukovodstva Saveza kojima su ruke zavezane u tom istom sistemu.

Konkretno, u slučaju neprimjerenih kazni za divljaštvo na tribinama odgovorni su članovi Disciplinske komisije N/FSBiH koju sačinjavanju: Radivoje Lazarević (predsjednik – Zvornik), Josip Roso (prvi potpredsjednik – Mostar), Nermin Kljajić (drugi potpredsjednik – Cazin), te članovi Mehmed Spaho (Sarajevo), Mario Božić (Posušje) i Goran Kosorić (Pale).

Njihov neprincipijalni rad jer ne rade u interesu Saveza i sporta, nego za sredine iz koje dolaze, pravdaju svojom nezavisnošću i radu po pravilnicima. No, istina je drugačija, jer da rade po pravilnicima, poslije prvog nereda na stadionu uslijedila bi drakonska kazna, kojom bi se poslala jasna poruka da huliganima i nacionalistima nije mjesto na stadionima.

Ovako, članovi Disciplinske komisije štite nacionalne i interese lokalnih sredina iz kojih dolaze. Primjera je mnogo, a jedan je najdrastičniji…

Prošle godine napravili su cirkus tako što su amnestirali fašizam na Pecari. Tadu su navijači Širokog Brijega u revanšu finala Kupa BiH protiv Sarajeva, između ostalog, skandirali fašističke slogane, omaložavali državnu himnu, te podsticali mržnju prema drugim ljudima na osnovu nacije i religije…

Prvobitno su Širokobriježani kažnjeni sa 25.000 KM i sedam utakmica bez prisustva publike. Ovu odluku pozdravili su svi normalni sportski radnici. Ali… Uslijedile su žalbe, potezanje “zaštite nacionalnih interesa”, a Apelaciona i Disciplinska komisija “združenim” snagama “amnestirali” su fašizam i smanjili prvobitno izrečeno žestoku kaznu.

Postoje i svježiji primjeri. Bernardo Matić, fudbaler Širokog Brijega, prijavljen je od sudije Harisa Kaljanca, a sarajevski arbitar tvrdio je da mu je Matić psovao majku, a uz to i ligu, Savez i državu. Fudbaler iz Sinja kažnjen je sa samo 1.000 KM! Zašto tako malo? Zbog Disciplinske komisije koja je povjerovala Matiću da nije psovao državu, nego samo ligu, Savez i majku sudiji… I zato što je uputio izvinjenje. A zar i priznanje ostalih psovki nije zaslužilo veću kaznu?

“Disciplinci”, u maniru pravih lokal patriota, progledali su kroz prste navijačima Širokog Brijega i za nedavno psovanje “balijske majke” fudbalerima Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Progledali su kroz prste i sarajevskom Željezničaru, kojem su izrekli samo novčanu kaznu za utrčavanje navijača na teren (a nedugo potom za utrčavanje navijača Slobode suspendovali su Tušanj).

Primjera je još mnogo…

Neka imena članova ove komisije poznata su javnosti. Tako su recimo u Kosorićevom mandatu kazne bile drastižno veće, a shodno tome i na tribinama je bilo manje ispada. Kljajić će ostati upamćen po tome što je pod njegovim predsjedavanjem i uz pritisak dvojice članova DK iz Hercegovine, koji su štitili interes Širokog Brijega, smanjena kazna klubu sa Pecare. Spaho je dugo u fudbalu, ali je u posljednje vrijeme “smekšao”…

Slični članci

Dispciplinska komisija N/FSBiH u protekloj polusezoni bila je jedna od najslabijih karika, a priliku za popravni imat će već na proljeće.  FAKTOR

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.