PIŠI PROPALO: Zavod zdravstvenog osiguranja RS-a ostao bez 1,7 miliona KM

Osnovni sud u B. Luci ekspresno donio presude u korist prodavača, dok na tužbene kaznene prijave koje je Zavod podnio ništa nije urađeno

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je rješenje o izvršenju banjolučkog Osnovnog suda po kojem je Zavodu zdravstvenog osiguranja RS-a skinuto s računa oko 1,7 miliona maraka na ime kupnje poslovnog prostora u Trebinju, koja nije realizirana. Upravni odbor Zavoda je u junu 2016. godine donio odluku o kupnji poslovnog prostora za potrebe podružnice u Trebinju, na osnovi čega je zaključen kupoprodajni ugovor s fizičkom osobom za kupnju prostora u vrijednosti oko 1,2 miliona KM, uz obvezu prodavača da dostavi dokaz da zemljište i zgrada u kojoj se nalazi prostor nisu pod hipotekom.

U ugovoru je, objašnjavaju u Zavodu zdravstva, precizirano da neće uplatiti novac prodavaču sve dok ne dostavi tražena dokumentacija. Prodavač je u decembru 2016. dostavio dokumente, ali je utvrđeno da nisu valjani, zbog čega mu Zavod nije isplatio ugovorenu cijenu. Nakon toga uslijedile su tužbe s obje strane.

S obzirom na to da je Osnovni sud u B. Luci donio presudu u korist prodavača, banka je lani izvršila prinudnu naplatu i s računa Zavoda zdravstva skinula 1,7 miliona KM sa zateznim kamatama i troškovima.

Slični članci

– Zanimljivo je da je, poznavajući sporost u radu sudova zbog “zatrpanosti” predmetima, Osnovni sud u B. Luci ekspresno donio presude u korist prodavača, dok na tužbene kaznene prijave koje je Zavod podnio ništa nije urađeno – naveli su u Zavodu zdravstva.

Okružni sud u Banjoj Luci je prije nekoliko dana poništio rješenje o izvršenju banjolučkog Osnovnog suda, a toj odluci prethodila je presuda i mišljenje Vrhovnog suda RS kojoj se obratila banka koja je polagala pravo hipoteke prije zaključivanja spornog ugovora. Savjetnik ravnatelja ZZO-a za pravna pitanja Stojan Vukajlović kaže da će Zavod nastaviti pravnu borbu koja traje skoro tri godine, piše Glas Srpske.

Istaknuo je da Zavod zdravstva ide u protuizvršenje, ali je pitanje hoće li i koliko novca uspjeti vratiti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.