PENDEŠ O AFERAMA U MO BiH: O konzervama sa svinjetinom, angažovanju OSBiH na Bobovcu, (ne)modernizaciji vojske…

Trenutno se radi na pripremama za raskid ugovora sa dobavljačem, kao i na zahtjevu za odštetu, kazala je ministrica odbrane

Ministarstvo odbrane BiH prekinulo je isporuku konzerviranih mesnih proizvoda, nakon što je ustanovljeno da su oni sadržavali svinjsko meso, iako su trebali biti napravljeni od goveđeg mesa, kazala je, između ostalog, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.
Slični članci

– Odmah nakon što smo zaprimili validnu prijavu, početkom novembra, izdala sam nalog glavnom inspektoru Ministarstva odbrane da ispita cijeli slučaj. Nakon provedene istrage utvrđeno je da se u konzervama, koje nisu trebale sadržavati svinjsko meso, nalazi i ova vrsta mesa. Odmah smo prekinuli isporuku. Osim toga, trenutno se radi na utvrđivanju odgovornosti za ovaj propust. Ono što treba znati je da se na deklaraciji, otisnutoj na konzervi, nalazio sastav koji je odgovarao uvjetima nabavke, ali da sadržaj konzerve nije odgovarao sastavu koji se nalazio na deklaraciji. Trenutno se radi na pripremama za raskid ugovora kao i na zahtjevu za odštetu – istakla je Pendeš.

Cijeli slučaj je otkriven kada su pripadnici Oružanih snaga BiH bošnjačke nacionalnosti izrazili sumnju da se u konzervama koje dobijaju nalazi svinjsko meso. Konzerve su nabavljane od firme Duga komerc d.o.o. sa Sokoca, koja je zapravo preprodavala konzerve koje je kupovala od srbijanske firme Zmajevac.

Prema riječima Marine Pendeš, Ministarstvo odbrane je o svim saznanjima u vezi sa ovim slučajem obavijestilo i druge nadležne institucije, kao što je Ured za veterinarstvo BiH i druge inspekcijske organe.

– Ovo ujedno može predstavljati i upozorenje za sve one koji bi trebali da brinu o onome šta jedemo da povedu više računa prilikom uvoza prehrambenih proizvoda u BiH – dodala je Pendeš.

Ona se osvrnula i na medijske napise u vezi sa angažmanom Jedinice za odavanje počasti, povodom Dana državnosti BiH, na Bobovcu.

– Ova jedinica je angažovana u skladu sa zakonom. Bilo koja vladina ili nevladina organizacija može zatražiti angažovanje ove jedinice i onda ministrica odbrane, uz konsultacije sa svojim zamjenicima, kao i uz konsultacije sa načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH, donosi odluku o angažmanu. Bilo je “dušebrižnika” koji su medjima javili da sam ja zabranila angažman ove jedinice, što nije tačno. Opet kažem, ova jedinica je angažovana u skladu sa zakonom – naglasila je Pendeš.

Ministrica odbrane je o ovim problemima govorila na press konferenciji organizovanoj povodom obilježavanja 1. decembra, Dana OSBiH. S tim u vezi je kazala kako je u toku 2018. godine u potpunosti provedena prva faza provedbe Programa odbrane, koja je podrazumijevala donošenje svih potrebnih dokumenata neophodnih za provedbu Programa odbrane.

– Program odbrane je dokument koji definira kako bi OSBiH trebale izgledati u narednih 10 godina. Druga faza provedbe ovog dokumenta zavisit će od aktivacije MAP programa NATO-a. Također, očekujemo i da bude povećan budžet za Ministarstvo odbrane kako bismo mogli provesti jedan od naših najvažnijih ciljeva, a to je modernizacija OSBiH – napomenula je Pendeš.

Povodom medijskih izjava hrvatskih zvaničnika o tome kako bi aktiviranje MAP programa za BiH, ali i sve druge aktivnosti na približavanju BiH evroatlanskim integracijama trebalo zaustaviti dok ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, ministrica odbrane je kazala kako ne želi komentarisati medijske napise.

– Nadam se da će Hrvatska, kao što je i do sada činila, i u budućnosti dati podršku približavanju BiH NATO-u i drugim evropskim i evroiatlanskim integracijama – kazala je Pendeš.

Povodom obilježavanja Dana OSBiH na pres konferenciji je govorio i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović, predstavivši dostignuća koja su OSBiH ostvarili u toku ove godine. Među njih spada i deminiranje oko tri miliona kvadratnih metara kontaminiranog zemljišta, uništavanje više od 2.000 tona nestabilne i neispravne municije, kao i učešće pripadnika OSBiH u NATO misiji u Afganistanu, UN misijama u Kongu i Maliju, te u EU misiji u Centraklnoafričkoj republici.

Bh. vojnici su, u sklopu obuke, učestvovali u brojnim domaćim i međunarodnim vježbama, a vrijedi napomenuti da je na takmičenju u Velikoj Britaniji tim OSBiH osvojio drugo mjesto u konkurenciji 137 timova iz 36 država iz cijelog svijeta. Posebno je naglasio da je prilikom inspekcije NATO-a čak 11 jedinica u sastavu OSBiH dobilo ocjenu da su u potpunosti obučeni i spremni u skladu sa NATO standardima.

Podsjetio je i da su pripadnici OSBiH pomagali stanovništvu, u slučajevima velikih snježnih padavina, u općinama Bihać, Bosansko Grahovo, Bosanski Brod i Petrovo, dok su u Bosansku Kostajnicu dopremili 40 tona materijala za ojačavanje Savskog nasipa.

– Što se tiče budžeta, mislim da bi Ministasrtvo odbrane konačno trebalo dobiti razvojni budžet, koji bi bio iskorišten za modernizaciju OSBiH, ali, što nam je i važnije, za poboljšanje uvjeta života i povećanje plaća pripadnicima OSBiH – kazao je Mašović.

Napomenuo je i kako su OSBiH u toku 2018. postale “bogatije” za 600 novih vojnika i 64 oficira. (Faktor)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.