PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BiH: Borjana Krišto predsjedavajuća, Zvizdić i Radmanović zamjenici

Za prvog zamjenika predsjedavajuće predložen je Denis Zvizdić, a za drugog Nebojša Radmanović.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrao je Borjanu Krišto iz HDZ-a BiH za predsjedavajuću tog doma državnog parlamenta na konstituirajućoj sjednici koja se održava u četvrtak.

Za njezin izbor glasalo je 26 zastupnika, protiv je bilo osam, a suzdržanih sedam.

Za prvog zamjenika predsjedavajuće je izabran poslanik Denis Zvizdić (SDA), a za drugog zamjenika predsjedavajuće Nebojša Radmanović (SNSD).

Prethodno je zastupnik Adil Osmanović je, u ime kluba Stranke demokratske akcije, za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Denisa Zvizdića, dok je zastupnik Saša Magazinović, u ime kluba SDP-a BiH, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića, koji je imao manje glasova.

Ranije su 42 novoizabrana zastupnika potpisala svečane izjave te su im uručeni certifikati kojim se potvrđuje njihov izbor.

Zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine odbili su preuzeti certifikate, rekavši kako to čine “simbolično”, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

“Učinili su to u znak protesta jer Centralna izbora komisija Bosne i Hercegovine nije donijela odluku o popuni gornjeg doma [naroda] Parlamenta [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine”, javila je Pribinja.

U četvrtak istječe i zakonski rok za popunu gornjih domova federalnog i državnog parlamenta, a Središnje izborno povjerenstvo (Centralna izborna komisija) još nije donijelo odluku koja bi to omogućila. Izvor: Al Jazeera i agencije

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.