PACOLLI: Ukidanje taksi samo uz stopostotni reciprocitet

Sjever Kosova treba biti velika privredna zona, gdje će dio teritorije pripadati Srbiji, a dio Kosovu, a da tom zonom upravlja neko treći, kaže ministar vanjskih poslova Kosova.

Ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli kaže da je Kosovo spremno da povuče stopostotno povećane caine za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine samo ako se sprovedu svi potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji “stoprocentni reciprocitet”.

On je za Deutsche Welle kazao da lično ne vidi šanse za rešenje kosovskog pitanja, ali da vjeruje u ekonomsko rešenje, što je interes “obiju strana”.

“Šta bi to bilo? To govorim još od 2007. godine, da sjever Kosova treba da bude velika privredna zona, gde će dio teritorije pripadati Srbiji, a dio Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali, možda je za takve ideje još prerano”, precizirao je Pacolli.

Kosovo ima svoj ponos

Rekao je da povećanje tarifa od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine “mora ostati na snazi”, uprkos osudama SAD-a, Nemačke i drugih zapadnih zemalja.

“Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumiju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. godine. To se ne može poništiti.”

Smatra da se već vidi “koliko su ove carinske takse bolne za Srbiju”.

“Zato vjerujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sjednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dvije nezavisne države, i pričamo o budućnosti”, dodao je Pacolli. Izvor: Al Jazeera

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.