OVO JE ZAMKA ZA BOŠNJAKE – DA SRBI U RS-u SAMI SUDE SVOJIM ZLOČINCIMA: OSCE pozvao na usvajanje revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina

Iako su zadnjih godina i tako najviše presuđivani Bošnjaci, ovom novom strategijom još više će biti nepravde – Srbi i Hrvati na svojim općinskim sudovima nikad nisu i neće istinski osuditi pripadnike svojih nacija. Ponovo će ispaštati branioci Armije RBiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je danas u Bihaću tematski izvještaj o provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Izvještaj “Zapažanja o Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina i Nacrtu revidirane strategije iz 2018. godine, uključujući predmete kategorije “A” Pravila puta“ sadrži pregled napretka koji je ostvarilo pravosuđe BiH od donošenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina 2008. godine i identifikuje izazove i prepreke u njenoj provedbi, a na koje Revidirana strategija nastoji odgovoriti.

Misija OSCE-a u BiH pozvala je Vijeće ministara BiH na usvajanje Revidirane strategije bez daljnjeg odlaganja.

– Prijedlog Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina unapređuje okvir za postupanje nadležnih institucija u ovim predmetima – izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton.

Berton je pojasnio da Revidirana strategija donosi najmanje tri bitne prednosti: prva, da se omogućava veća prohodnost činjenično i pravno manje složenih predmeta na nivo entiteta i Brčko distrikta BiH čime se omogućava Tužilaštvo BiH da svoje resurse usmjeri na najsloženije predmete ratnih zločina – što je njihova i osnovna zadaća.

Druga prednost se odnosi na to da se Revidiranom strategijom propisuje izraženija uloga Nadzornog tijela za provođenje Strategije i uspostavlja osnov za propisivanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija za postupanja suprotna cilju i svrsi Strategije.

Konačno, Revidirana strategija predviđa unapređenje normativnog okvira za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva u parničnom postupku.

– Sve su to razlozi zbog kojeg Misija OSCE-a u BiH poziva Vijeće ministara da bez odlaganja usvoji Prijedlog Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina – rekao je Berton.

Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina sadrži mjere za prevladavanje preostalih izazova koji koče efikasno procesuiranje ovih predmeta.

Ona će doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve ratnih zločina i pružiti podršku zemlji, na njenom putu prema pomirenju i trajnom miru, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.