OVO JE ISTINA: Koliko je Srba uistinu bilo među braniocima Armije RBiH

Sve i jedan Srbin i Hrvat koji je učestvovao u odbrani svoje domovine zalužuje našu neizmjernu zahvalnost

Šireći “bratstvo i jedinstvo”, isključivo kod Bošnjaka evo već će skoro 30 godina, koristi se priča kako su Bošnjake branili i Srbi i Hrvati u redovima Armije RBiH. I to je tačno. Bilo ih je u našim redovima, oni koji su sa puškom u ruci branili domovinu zaslužuju naš vječitu zahvalnost.

Onda se počne pričati o njihovom velikom broju i tu dolazi do značajnog pretjerivanja.

A evo tačnih podataka.

Na kraju prve godine agresije u strukturi Armije RBiH bilo je 3,22 posto Srba od ukupno 205.097 branioca. To znači da je bilo ukupno 6.600 Srba. Što je respektabilan, iako ne baš velik procenat u odnosu na više od milion i tristo hiljada Srba u BiH 1991.

Zadnje godine agresije u Armiji RBiH ostalo je 0,52 posto Srba od ukupnog broja 211.036 pripadnika.

I svaki od njih zaslužuje našu neizmjernu zahvalnost.

Slični članci

Na žalost, tih hrabrih i poštenih, moralnih 3 posto Srba ne predstavljaju cijeli svoj narod. Većina Srba ipak je bila u redovima agresora.

Malobrojni Hrvati su ostali nakon prvih mjeseci u jedinicama Armije RBiH. Ti koji su ostali su išli u akcije, borili se protiv srpskog agresora, branili domovinu. Te heroje se nikad ne smije zaboraviti.

Na žalost većina ih je ipak prešla u redove nekih hrvatskih jedinica koje su formirali (Kralj Tvrtko i slično) u gradovima poput Tuzle, Sarajeva. Te jedinice su odbijale ići na linije i u direktne sukobe sa Srbima. Oni su se držali gradova i miroljubivih straža ispred svojih uličnih objekata. Pravdali su to naređenjima iz HVO komande u Hercegovini, gdje je već prve godine postignut sporazum između Srba i Hrvata o nenapadanju i saradnji. Do završnih operacija koje su dovele do prekida ratnih dejstava, oni nisu imali niti jedan oružani sukob međusobno u BiH. Treba da se zna.

Bosnu i Hercegovinu su prevashodno odbranili Bošnjaci. I opet će ako zatreba, ako Bog da. Njima domovina duguje najveću zahvalnost za opstanak.

Adan Sisic, Facebook

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.