OTVOREN SUMMIT G20 U OSAKI: Trump spreman graditi veze, ali razlike očite

EU prijeti vetom na izjavu G20 ako podbaci u prijašnjim klimatskim ciljevima. Trump se zezao sa Putinom oko izbora u SAD

Američki predsjednik Donald Trump svoj je često grub i agresivni govor zamijenio diplomatskim tonom i prijateljskim vibracijama na otvorenju summita G20 u petak u Osaki gdje se sastaje sa svjetskim čelnicima na koje se okomio samo nekoliko dana ranije.

Očekivanja su da će summitom u Osaki dominirati razlike – od oštrih i jasnih razlika u trgovinskom ratu između SAD i Kine, razlika u pogledu stavova o klimatskim promjenama i napetosti u Zaljevu s Iranom.

Dok je sjedio na sjednici s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je često kritizirao zbog kupnje energenata od Rusije i neuspjeha da ispuni obećanje o povećanju izdvajanja za obranu NATO-a, američki predsjednik bio je veseo.

“Ona je fantastična osoba, fantastična žena i vrlo mi je drago da je imam kao prijatelja”, rekao je Trump hvaleći trgovinske odnose između SAD-a i Njemačke.

Očekivano, Trump je kritičan prema američkom trgovinskom deficitu s Njemačkom.

Američki predsjednik opet je naglasio da je “Merkel njegova velika prijateljica”.

Istodobno nije bilo znakova Trumpovih primjedbi izrečenih ranije ove nedjelje da je sigurnosni savez s Japanom u neravnoteži te da, dok bi SAD branio azijsku zemlju, Tokio bi čekao hoće li SAD bio napadnut a događaje gledao preko “televizora Sony”. Umjesto toga Trump je pozdravio trgovinske veze s Japanom te obećao da slijede novi dogovori.

Na putu za summit Trump se okomio na Indiju zbog “neprihvatljivih” tarifa za SAD, no u Osaki je obećao “vrlo obuhvatan trgovinski sporazum” s Indijom, na početku susreta s premijerom Narendom Modijem.

Trump, Abe i Modi čak su imali i trostrani prvi susret na samom početku zajedničkog summita, koji se čini kao blok protiv Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping treba se sastati s Trumpom u subotu na najiščekivanijem događaju na ovogodišnjem summitu.

Stručnjaci su podijeljeni u pogledu toga  mogu li Xi i Trump postići dogovor ili barem stanku u trgovinskom ratu, ili će dvije zemlje nastaviti put ekonomskog razdvajanja.

Svjetski gospodarski rast mogao bi se zaustaviti zbog njihova sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu Huaweiju.

Tek će se vidjeti hoće li Peking biti spreman učiniti neku gestu, ponajprije kada je riječ o tehnološkom sektoru. I hoće li Trump odustati od borbene gospodarske retorike koja mu je toliko draga u trenutku kad kreće u kampanju za reizbor 2020.

Sukob Washingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.

Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte.

Evropska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015., za koji Trump više ne želi ni čuti, a kojeg se sada želi riješiti i Iran.

Slični članci

Domaćin sastanka G20, Japan, pokušao je posredovati, no to mu nije uspjelo.

SAD je u ponedjeljak uveo nove financijske sankcije najvišim dužnosnicima iranskog režima, uključujući ajatolaha Alija Hamneija. “Nastavit ćemo povećavati pritisak na Teheran”, poručio je Trump.

Ta strategija odgovara Saudijskoj Arabiji, velikom iranskom regionalnom suparniku i članici G20, ali se nimalo ne sviđa Moskvi.

Vladimir Putin moći će o tome razgovarati s Trumpom u Osaki jer je ondje predviđen njihov bilateralni sastanak.

G20 neformalni je forum koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja svijeta i Evropsku uniju.

EU prijeti vetom na izjavu G20 ako podbaci u prijašnjim klimatskim ciljevima

Evropska unija prijeti da će blokirati izjavu G20 ako će zaostati za prijašnjim obećanjima u vezi s klimatskim promjenama, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

“Doista mislim da nam je potrebna snažna izjava o klimatskim promjenama”, rekao je Juncker novinarima kratko uoči summita te dodao da “ne  bi prihvatio razdvodnjavanje” klimatskih ciljeva prihvaćenih na prošlogodišnjem summitu G20 u Buenos Airesu.

Juncker je također naglasio važnost održavanja globalnog poretka održavanog na pravilima u poruci koju je podržao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Svjetska scena ne može postati arena u kojoj će jači diktirati uvjete slabijima, gdje će egoizam dominirati nad solidarnošću i gdje nacionalističke emocije dominiraju nad zdravim razumom”, ističe Tusk.

Trump ironično pozvao Putina da se ne miješa u američke izbore 2020.

OSAKA, 28. lipnja 2019. (Hina/dpa/Reuters/AFP) – Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak na marginama summita G20 u Osaki kako ima srdačan odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojemu je, šaleći se, uz ironičan prizvuk rekao da se ne miješa u američke izbore 2020.

“Nemojte se miješati u izbore”, rekao je Trump ironično okrećući se prema Putinu nakon što ga je na marginama summita G20 u Osaki novinar upitao o mogućem ruskom upletanju u američke izbore 2020.

To je prvi službeni susret dvojice čelnika u gotovo godinu dana.

“Mi imamo vrlo vrlo dobar odnos”, kazao je Trump na početku bilateralnog sastanka s Putinom. “Jako puno pozitivnih stvari izaći će iz tog odnosa.”

Trump je rekao da će s Putinom razgovarati o trgovini, razoružavanju i protekcionizmu.

Putin je uoči sastanka rekao novinarima kako vjeruje da je sastanak s Trumpom dobra prilika da se nastavi dijalog nakon summita u Helsinkiju, gdje su se dvojica lidera sastala 2018. godine.

“Dugo se nismo vidjeli”, kazao je Putin dodavši kako su administracije dviju zemalja u međuvremenu “naporno radile”.

Dvojica čelnika već su privukla pozornost u petak kada su došli zajedno, malo nakon ostalih vođa, na tradicionalno fotografiranje.

Ovo je njihov prvi sastanak nakon što je Trump otkazao razgovore s Putinom koji su se trebali održati u Argentini na marginama summita G20 u prosincu prošle godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.