OTKRILI ZLATNU KOKU: Amazon otvara još 3.000 bezgotovinskih prodavnica

Nakon što su početkom godine otvorili prvi bezgotovinski dućan u Seattleu, Amazon, najveći svjetski online trgovac, cilja proširiti svoju ponudu, piše Wall Street Journal.

Kako doznaju, istu “šoping” tehnologiju sada testiraju u velikim dućanima, a do 2021. godine planiraju otvoriti čak tri hiljade novih prodavnica širom SAD-a.

Amazon Go prodavnice trenutno su dostupne u Seattleu, Chicagu i San Franciscu.

Riječ je o manjim trgovinama, opremljenim stotinama kamerama te softverom za detekciju.

Funkcioniraju tako da kupac pri ulasku mora biti ulogiran u svoju Amazon aplikaciju, a senzori će detektirati koji je proizvod kupac uzeo s police i iznio iz radnje. Taj će proizvod biti automatski naplaćen, a kupac ne mora stajati u redu za blagajnu ni sa sobom imati novce.

Slični članci

Taj revolucionirani sistem, međutim, nije bez svojih mana. Lansiranje Amazona Go lani je bilo odgođeno jer se sistem “smrznuo” ako je u prodavnici bilo više od 20 ljudi. Problemi su se, također, javljali i ako je prodavnica imala viši strop.

Amazon je sada te probleme uklonio, piše WSJ i sve je spremno za testiranja u većim prostorima.

Ako kupci prihvate taj novi način kupovine, Amazon bi mogao ugroziti tradicionalne prodavnice kao što je Walmart i CVS. No, i te kompanije razmatraju istu tehnologiju.

Walmart je, na primjer, najavio otvaranje eksperimentalne bezgotovinske radnje u Teksasu. Tamo bi kupac proizvod koji planira kupiti skenirao mobitelom preko njihove aplikacije i ne bi ovisio o sistemu za detekciju proizvoda kao što je to u slučaju Amazona Go. Novac.hr

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.