OSCE, SAD I EU KAO DA ŽIVE NA MJESECU: Dok se Srbi naoružavaju za rat, njih brine borba s korupcijom

Nećemo ni pisati o njihovim sramnim izjavama sa današnje pres konferencije. Dok je BiH pred vratima novog sukoba, dok se Srbi otvoreno naoružavaju, njima je bitno da nema korupcije. A to što će Bošnjaci ponovo biti na meti ubica, ne zanima ih

Drugi izvještaj OSCE-a sačinjen na osnovu praćenja sudskih procesuiranja predmeta korupcije u Bosni i Hercegovini ne sadrži ohrabrujuće zaključke, naročito ne kad je riječ o procesuiranju tzv. korupcije visokog nivoa.

Opća je ocjena da je korupcija široko rasprostranjena u BiH i da su međunarodni faktori, među njima Sjedinjene Američke Države, OSCE i Evropska unija, spremni pomoći u borbi protiv ove razarajuće društvene pojave…

Nećemo ni pisati dalje o njihovim sramnim izjavama. Dok je BiH pred vratima novog sukoba, dok se Srbi otvoreno naoružavaju, njima je bitno da nema korupcije. A to što će Bošnjaci ponovo biti na meti ubica, ne zanima ih. Ostaviće nas na cjedilu kao i 1992. Moramo se ponovo sami snalaziti.

Jedino je OHR dao, kao i uvijek, puko saopćenje. Ali bez ikakvih mjera od strane Inzka.

OHR: Nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije u RS-u

Ured visokog predstavnika (OHR) smatra da je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS, te poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom.

Slični članci

Stav je to OHR-a istaknut u odgovoru na Fenin upit u povodu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, koji je u četvrtak usvojio NSRS, a kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

– Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS – precizira glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić.

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS „da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opšti okvirni sporazum za mir“.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, a za taj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

U međuvremenu, aktuelizirano je pitanje formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji BiH kao odgovora na spomenuti potez NSRS-a, te je u tom kontekstu zazvana vanredna sjednica Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost, a radi, eventualne, operacionalizacije te inicijative.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.