OPOZICIJA TVRDI: Godišnja inflacija u Venecueli 2,3 miliona posto

Inflacija je u Venecueli u februaru bila 53,7 posto na mjesečnoj razini, pa se tako stopa  inflacije u prošloj godini popela na 2.295.981 posto, navodi se u parlamentarnom izvješću objavljenom u četvrtak u kojemu se nakon sabotaže elektromreže već najavljuju najgore statistike za mart.

Porast cijena zabilježio je lagano usporavanje nakon skoka od 191,6 posto u januaru, ali zastupnik Jose Guerra iz financijskog odbora Narodne skupštine ocjenjuje da će mart donijeti “novo ubrzanje” zbog “kvara” koji je 7. marta pogodio zemlju i paralizirao privredu.

Popravljena struja

Širom Venecuele 100 odsto je obnovljeno snabdijevanje električnom energijom, saopštila je kasno sinoć Vlada ove zemlje, a zalihe tekuće vode su podignute na nivo od 80 procenata.

Nestanak električne energije zahvatio je velike dijelove zemlje od prošle sedmice, pa su umanjene zalihe vode za piće, hrane i goriva.

Zbog zatvaranja banaka i nestašice bolivara u opticaju za plaćanje proizvoda, većina transakcija obavlja se u dolarima, što pridonosi padu vrijednosti mjesne valute.

Najkrupnija novčanica je od 500 bolivara. Litra mlijeka stoji gotovo 10.000, a jedno pile od 10 do 12.000.

Vlada Nicolasa Madura je u avgustu 2018. počela program reforma radi zaustavljanja krize i proglasila devalvaciju domaće valute od 96 posto.

Slični članci

Od tada je vrijednost valute pala za još 98 posto pa je MMF predvidio inflaciju od 10 miliona posto na godišnjoj razini.

Sve američke diplomate danas napustile Venecuelu

VAŠINGTON, 14. marta (Tanjug) – Američki državni sekretar Majk Pompeo potvrdio je da je preostalo američko diplomatsko osoblje koje se nalazilo u Venecueli napustilo danas ovu zemlju.

“Diplomate SAD sada će nastaviti svoju misiju sa drugih lokacija gde će nastaviti da pomažu u upravljanju dostavljanjem humanitarne pomoći venecuelanskom narodu i podršku učesnicima demokratskih protesta koji se hrabro odupiru tiraniji “, naveo je Pompeo u izjavi, prenosi Rojters

Američki Stejt department najavio je u ponedjeljak da će ove sedmice povući svoje osoblje iz Venecuele, dodajući da njihovo prisustvo predstavlja “ograničenje za američku politiku” u toj zemlji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.