ODOŠE NAM RAJA: Na rad u inostranstvo ove godine iz BiH otišlo 11 hiljada osoba

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH na rad u inostranstvo ove godine iz BiH otišlo je 10.913 osoba. U ovo ne računajumo bh. Hrvate, koji posao u inostranstvu traže kao hrvatski državljani s hrvatskim pasošem.
Od ovog broja 10.090 građana je otišlo u Sloveniju, a 823 radnika su dobila posao u Njemačkoj.

I dok se najviše govori o odlasku u Njemačku, iz Bosne i Hercegovine sve više kvalifikovanih radnika odlazi u Sloveniju.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH navode da je u Sloveniju otišlo 23 posto vozača, isto toliko varilaca, 7 posto zidara te u manjem postotku ostale profesije uglavnom vezane za građevinsku industriju.

Ove godine Tuzlanski kanton je zbog rada u inostranstvu napustile su 3.243 osobe. Od toga je u Sloveniju otišlo njih 2 hiljade, javila je Televizija Tuzlanskog kantona.

Slični članci

Naša zemlja ima Međunarodni sporazum o zapošljavanju sa Slovenijom i Njemačkom. Sa Slovenijom se vrši zapošljavnje svih profila, ponajviše kvalificiranih radnika. Sa Njemačkom sporazum vrijedi za njegovatelje, odnosno za medicinske tehničare i pedijatrijske sestre.

U posljednje vrijeme na strukturu raspoložive radne snage u BiH utječe upravo izražena emigracija u inozemstvo, naročito mladog i stručnog kadra. Ukoliko se taj trend nastavi, na tržištu rada u FBiH bi moglo doći domaći poslodavci imaju velike probleme da pronađu odgovarajuću radnu snagu.

Privrednike ponajviše brinu promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj, prema kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.

Prema statističkim podacima na TK još uvijek je bez posla 79.557 osoba, od toga je mladih do 35 godina 32.016. To su upravo oni koji odlaze i dalje neki sretniji život u drugim zemljama. Biznisinfo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.