OBRUKAO I EU I HRVATSKU: Zbog skandala u Banjoj Luci, Plenković pozvao ambasadora Del Vechia u Zagreb

Nakon skandala koji je izbio nakon što je hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini prisustvovao proslavi tzv. dana Republike Srpske, na kojem je odlikovan i srpski ratni zločinac osuđen u Hrvatskoj, iz vlade su ipak konkretno reagirali.

Izvori iz hrvatske vlade otkrili su da je premijer Andrej Plenković zatražio od ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija natrag u Zagreb.

Vlada nije znala da će ambasador doći na proslavu?

Vlada nije znala da će hrvatski ambasador biti na proslavi “dana Republike Srpske”, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščević.

MVEP će tokom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora.

Prisustvo Del Vechija osudili su ministar branitelja Tomo Medved, koji je to opisao kao “neprimjeren postupak”, i ministar obrane Damir Krstičević, koji je to nazvao “sramotom”

Podsjetimo, osim hrvatskog ambasadora, na svečanoj akademiji povodom “dana Republike Srpske”, koji se slavi iako je proglašen neustavnim, bio je prisutan i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U sklopu proslave posthumno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.