O PALESTINCIMA NIKO NE HAJE: Trump podržava Netanyahua protiv islamskog svijeta

Sporazum o kojem govori Trump, između ostalog podrazumijeva intervenciju SAD-a ukoliko Izrael bude “napadnut” (u praksi je Izrael uvijek prvi napadao i otimao teritorije)

Benjamin Netanyahu tokom izborne kampanje dao je šokantno obećanje o aneksiji dijelova Zapadne obale. Uslijedile su reakcije Turske, Arapske lige, šefice švedske diplomatije, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija rekao je da će planirana aneksija prekršiti međunarodno pravo, a Organizacija islamske saradnje (OIC) sutra će tim povodom imati vanredni sastanak ministara vanjskih poslova.

Dok Netanyahuov populizam i podilaženje glasačima na krajnjoj desnici u islamskom i dobrom dijelu demokratskog svijeta nailazi na osude, izraelski premijer i dalje ima saveznika u predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Trump je tri dana prije izraelskih izbora, napisao na Twitteru da je s Netanyahuom telefonski razgovarao o zajedničkom odbrambenom sporazumu koji bi “zapečatio izvanredan savez naše dvije zemlje”.

– Očekujem da ćemo nastaviti te razgovore nakon izraelskih izbora, kada se nađemo u UN-u kasnije ovog mjeseca – napisao je Trump.

Netanyahuov protukandidat, Benny Gantz, odbacuje ideju o ovakvom obliku vojnog saveza s SAD-om, jer smatra da je to put da Izrael izgubi vojnu autonomiju.

– Nikada nismo nikoga tražili da gine za nas. I nikada nismo ničije dopuštenje tražili da branimo Izrael – rekao je Gantz za Reuters.

Sporazum o kojem govori Trump, između ostalog podrazumijeva intervenciju SAD-a ukoliko Izrael bude napadnut.

Inače, ukupno gledajući Izrael je primio najviše novca od SAD-a od kraja Drugog svjetskog rata, ukupno 142,3 milijarde dolara bilateralne pomoći, prema podacima Kongresnog istraživačkog servisa, piše CNBC.Samo u 2019. godini SAD će pomoći izrael sa 3,3 milijarde dolara vojne pomoći.

Podsjećamo Netanyahu, koji je na premijerskoj funkciji više od 13 godina, ove sedmice je izjavio: “Najavljujem svoju namjeru da primijenim izraelski suverenitet u Jordanskoj dolini Jordana i na Mrtvo more, ukoliko me izaberu građani Izraela.”

Oko 70.000 Palestinaca, kao i oko 9.500 jevrejskih doseljenika, trenutno živi u Jordanskoj dolini, velikom plodnom pojasu zemlje koji čini otprilike jednu četvrtinu Zapadne obale.

Međunarodno pravo smatra i Zapadnu obalu i istočni Jerusalem kao “okupirane teritorije”, te su samim tim sve aktivnosti izgradnje židovskih naselja u tim područjima nezakonite.   Faktor

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.