NOVO PRIMIRJE: Rusija i Turska dogovorile prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika u pokrajini Ildib

Rusija i Turska dogovorile su potpuni prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika u sirijskoj pokrajini Ildib, izvijestile su u srijedu ruske novinske agencije, pozivajući se na rusku vojsku.

Ruska vojska priopćila je da je prekid vatre primijenjen u takozvanoj demilitariziranoj zoni u Idlibu te da je u srijedu značajno doprinio smanjivanju nasilja, izvijestile su agencije.

Agencije nisu navele koliko dugo bi mogao potrajati prekid vatre.

U zračnim napadima u ponedjeljak je na sjeverozapadu Sirije ubijeno najmanje 25 ljudi, uglavnom civila. Od kraja aprila u bombardiranju sirijskog režima i njegova ruskog saveznika poginulo je više stotina civila, tvrde stanovnici i nevladine udruge.

Nasilje u pokrajini Idlib i obližnjoj Hami obilježilo je najveći sukob između sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pobunjenika od prošlog lijeta.

Slični članci

Otkad su u aprilu počeli zračni napadi u Idlibu, na desetke hiljada ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Pokrajina Idlib je posljednje veliko džihadističko uporište u Siriji.

U septembru 2018. Moskva i Ankara koja pomaže nekim pobunjeničkim skupinama, potpisale su ugovor o uspostavi demilitarizirane zone radi razdvajanja pobunjeničkih od vladinih područja.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) u ratu u Siriji je u osam godina poginulo više od 370.000 ljudi, a raseljeno ih je više miliona.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.