NOVI PROPUST TUŽILAŠTVA BiH: Slučaj Gaši pada deset godina nakon presude?! 

Slučaj ‘Muhamed Ali Gaši i drugi’ urušen je deceniju poslije presude, nakon što je jedan od ključnih aktera Ljirim Bitići (Bytyqi) oslobođen optužbi da je po naređenju Gašija pucao u Amira Pašića 12. juna 2007. godine u sarajevskoj ulici Bazardžani ispred ugostiteljskog objekta Hacijenda u blizini Baščaršije.

Novinskoj agenciji Patria ekskluzivno je pokazan na uvid dokument Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu iz juna ove godine, iz kojeg se vidi da je istraga protiv Bitićija obustavljena.

Tužilac Dragan Slijepčević donio je rješenje o obustavi istrage protiv Bitićija za djelo ubistvo u pokušaju, „jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio predmetno krivično djelo“.

Slični članci

Najteži dio presude Gašiju i drugima, u medijima 2009. godine tretiran kao jedan od najvećih postratnih procesa pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, temeljio se na optužnici da je Muhamed Ali Gaši kao „organizator zločinačkog udruženja“ tražio od Bitićija i Kuqi Burima da liše života Amira Pašića, bliskog prijatelja Ramiza Delalića „sa kojim dvojcem je Gaši bio u višegodišnjem sukobu“.

Godinu dana kasnije Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je kaznu, prema kojoj je Muhamed Ali Gaši osuđen na ukupno 17 godina zatvora. Na četiri godine i osam mjeseci Gaši je osuđen za tačku iznude u pokušaju, dok je za tačke ugrožavanje sigurnosti, ubistvo u pokušaju, kao i zauzimanje nekretnina od općeg značaja… osuđen na ukupno 13 godina zatvora. Vrhovni sud FBiH je u aprilu 2010. godine Gašiju izrekao jedinstvenu kaznu od 17 godina zatvora.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.