NOVA IGRA U KS: Skupština KS nije prihvatila ostavku ministrice Bogunić

Ukoliko ona odluči da je to njena neopoziva ostavka i da prestane dolaziti na posao, Zakon o radu nalaže da se u slučaju tri ili više dana nedolaska na posao, može dati otkaz. Konaković traži da Tužilaštvo ispita njene navode

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije prihvatila ostavku ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo Zinete Bogunić, a sutra će zasjedati Kolegij Skupštine kojem bi trebala prisustvovati i ministrica sa svojim saradnicima kako bi se zakazala tematska sjednica o obrazovanju, koja je trebala biti održana 30. septembra.

– Nije prihvaćena ostavka ministrice Bogunić i ona ostaje u Ministarstvu do daljnjeg. Ukoliko ona odluči da je to njena neopoziva ostavka i da prestane dolaziti na posao, Zakon o radu nalaže da se u slučaju tri ili više dana nedolaska na posao, može dati otkaz. Premijer u tom slučaju ovlasti nekoga od ministara da obnaša funkciju ministra do imenovanja novog ministra u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS – kazao nam je zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik.

Tematska sjednica o obrazovanju će se zakazati u roku u kojem se može pripremiti materijal, ali materijal treba biti dostavljen zastupnicima 12 dana prije održavanja same sjednice.

– Mislim da će biti pritisak iz Naroda i pravde da se ta sjednica održi čim prije kako bi oni ukazali na anomalije u Ministarstvu na čijem je čelu ministrica Bogunić – kazao je Čelik.

Ministrica Bogunić danas se nije izjašnjavala o odluci Skupštine KS da ne prihvati njenu ostavku, pa se može pretpostaviti da je ona voljna ostati na čelu Ministarstva. Ukoliko Bogunić ipak odluči napustiti Vladu KS, očito jedino rješenje će biti da prestane dolaziti na posao.

Konaković traži da Tužilaštvo ispita navode

Slični članci

Na niz optužbi je predsjedavajući Konaković odgovorio da su neistinite i pozvao svjedoke da potvrde navode te je kazao da se Bogunić zbog neznanja i nestručnosti nije mogla snaći u ulozi ministra.

Konaković je u izjavi za medije kazao da je sačinio krivičnu prijavu za Tužilaštvo KS, i to protiv sebe, da utvrdi sve navode ministrice Bogunić, a nakon toga će poduzeti i druge pravne radnje u svrhu zaštite cijelog sistema, a ne samo Elmedina Konakovića.

– Tačno je to da sam rekao da će ministrica letjeti ako hitno ne pusti u proceduru izmjene Zakona o obrazovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na Medicinski fakultet UNSA-e. Taj pritisak sam vršio i vršit ću i dalje – naglasio je Konaković.

Naveo je da je ministrica Bogunić iz samo njoj poznatih razloga obustavila podršku udruženjima „Edus“i „Dajte nam šansu“ iako su dobila skupštinsku podršku, ali i to što nije htjela dati dozvolu da jedan dan Bajrama bude neradni, a „sve je to uradila iz samo njoj poznatih razloga“.

– Riječ je o dobro insceniranom napadu ministrice koja tuđom rukom danas čita pisani materijal, ali nikada se u životu nijedna neistina nije zadržala na površini, a to će se pokazati – zaključio je Konaković.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.