CENZURA: Ruska Duma usvojila novi zakon o kontroli interneta

OSCE izrazio zabrinutost zbog namjere Rusije da kažnjava distribuciju stranih medija

Donji dom parlamenta Rusije usvojio je zakon kojim će se proširiti kontrola Vlade nad internetom, zbog čega mnogi strahuju od cenzure, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državna Duma je u utorak je većinom glasova podržala zakon, koji mora biti odobren i od Državnog savjeta (gornji dom Parlamenta) i ratifikovan od predsjednika Rusije.

Nacrt zakona zahtijeva da internet provajderi moraju instalirati opremu za usmjeravanje ruskog internetskog saobraćaja preko servera u zemlji. To bi povećalo moć državnih agencija da kontrolišu informacije, dok bi korisnicima bilo teže zaobići Vladine restrikcije, a kvalitet mreže mogao bi oslabiti.

Zagovornici zakona kažu da je to odbrambena mjera u slučaju da Sjedinjene Američke Države ili druge neprijateljske sile prekinu internet za Rusiju.

OSCE: Zabrinutost zbog namjere Rusije da kažnjava distribuciju stranih medija

Predstavnik Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) za slobodu medija, Harlem Désir, danas je izrazio zabrinutost zbog zakonskih izmjena kojima se uvodi odgovornost za distribuciju stranih tiskanih medija na teritoriju Ruske Federacije bez odobrenja vlasti, saopćeno je iz bečkog sjedišta OSCE-a.

Državna duma je 2. aprila usvojila, u prvom čitanju, amandmane na Savezni zakon o upravnim prekršajima, koji predviđaju kažnjavanje pojedinaca, javnih dužnosnika i pravnih osoba, uz oduzimanje predmetnog medijskog materijala.

– Ohrabrujem članove Državne dume da pažljivo razmotre predložene izmjene i dopune, kako bi se izbjeglo ometanje prava javnosti na pristup stranim tiskanim publikacijama i izbjegavanje ometanja širenja informacija iz drugih zemalja na teritoriju Ruske Federacije – rekao je Désir.

– Države članice OSCE-a obvezale su se poduzeti sve potrebne korake kako bi osigurale osnovne uvjete za nesmetan prekogranični i unutardržavni protok informacija, što se smatra bitnom komponentom svakog demokratskog, slobodnog i otvorenog društva – poručio je on.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.