U RS-u SE ODGAJAJU NOVI ZLOČINCI: Skoro svaka srpska kuća u Podrinju dala je učesnika u genocidu

Ovdje se nažalost odgajaju generacije mladih zločinaca koji su spremni da se suoče sa svojom zadaćom, u svakom trenu, je su uvjereni da će na takav način postati najbolji sinovi svoga naroda. Tako ih uče u školama, na televiziji, u sudu, u Vladi

Autor: Mehmed PARGAN, novinar, publicista i književnik

Slični članci

Uzmimo primjer Srebrenice i pokušajmo ga izolovati od ostalih zločina u Podrinju. Da bi se opkolila Srebrenica u julu 1995., potom okupirala, deportovale žene i djeca, te pohapsili, strijeljali i pokopali ubijeni muškarci, a potom nekoliko puta otkopavale i skrivale masovne grobnice, trebalo je uključiti veliki broj vojnika, ali i civila – najmanje njih 30.000. Šta to znači? Ako je u ovom dijelu Podrinja 1992. godine živjelo manje od 250.000 Srba, od toga manje od 100.000 muškaraca, od čega oko 60.000 vojno sposobnih, to znači da je svaki drugi vojno sposobni muškarac iz Podrinja (Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Han-Pijesak) bio direktno uključen u genocid u Srebrenici. Odnosno, skoro svaka kuća u Podrinju dala je učesnika u genocidu. Zato je Srebrenica pokrivena velom šutnje. Zato niko ne želi reći gdje su masovne grobnice. Mi koji smo se borili da zločin bude individualiziran, tu smo poraženi, jer smo dobili odgovor sa druge strane da oni ne žele da ga individualiziraju. Jer, ako ga čuvaju kao kolektivnu baštinu, on će prerasti u mit – a toga smo već svjedoci, jer se govori o oslobodilačko-odbrambenom ratu koji je vodila Vojska Republike Srpske, a znamo svi šta je taj rat bio 1992. godine. A narod prihvata šutnju kao pravilo i laž o zločinima kao nacionalni interes.

Intelektualci su morali biti korak ispred zločinaca, političara, ideologa… Nažalost, u Republici Srpskoj se to nije desilo, jer su mahom intelektualci još uvijek nacionalistički ostrašćeni, smatrajući tu ostrašćenost strateškim nacionalnim interesom i ne interesuje ih univerzalna vrijednost, altruizam i kosmopolitizam. A zašto je to tako? Zato što su svoj intelektualni temelj gradili na mitološki kodiranoj povijesti i tradiciji. Zato što je Dobrica Ćosić javno iznio obrazac djelovanja srpskog inteletualca – zavjetujući ga da laže kada je god to potrebno i kada god je to interes srpskoga naroda. Nauka međutim traži istinu i samo istinu, makar ona bila i najbolnija. Suočavanje sa istinom će dovesti do pročišćenja, do ozdravljenja naroda koji najveće vrijednosti vidi u ratnim zločincima. Naravno, držim da je najveći broj ljudi u Republici Srpskoj nevin i nedužan, ali njihova šutnja znači podršku. Amnestiranje zločinaca osigurava kontinuitet zločinu. Ovdje se nažalost odgajaju generacije mladih zločinaca koji su spremni da se suoče sa svojom zadaćom, u svakom trenu, je su uvjereni da će na takav način postati najbolji sinovi svoga naroda. Tako ih uče u školama, na televiziji, u sudu, u Vladi…” SAFF

26 komentara
 1. Jovan Todorovic je napisao:

  Cestitke Srpskoj Vojsci povodom dana oslobodjena Srpske Srebrenice i fascinantne pobjede nad ISIL dzihadistima… 400 Srpskih vojnika protiv 10 000 dzihadista i spektakularna pobjeda Srpske Vojske. RESPEKT!

  1. Edita Cvijetić je napisao:

   Jovan Todorovic Nacisti, Srpski zlikovci i Crveni kmeri na vjecnom stubu srama historije..Genocidasi.Fasisti.Zvijeri.Genetski otpad.

   1. Jovan Todorovic je napisao:

    Edita Cvijetić uvijek ponosna Srpska Vojska koja je sa 400 vojnika zgazila 10 000 dzihadista 28 ISIL divizije

    1. Vahid Ljubijankić je napisao:

     Jovan Todorovic genocid=srbi

  2. Emir Osmicevic je napisao:

   Jovan Todorovic????

   1. Jovan Todorovic je napisao:

    BAGERIJADA TABUTIJADA NESTANAK

    1. Edita Cvijetić J je napisao:

     ovan Todorovic Ima li ste svo mocno oruzje JNA i logistiku i za 4 g niste uspjeli uci u Sarajevo..samo ste ga mogli granatirati ,paliti i snajperisati.Bezocni cetnici sa brda,a u srcu kukavice koje su srpski narod stavili na stub srama.Sve se mozda i zaboravi ali Genocidi se pamte jer ih je malo u svijetu presudjenih..Holokaust,Ruanda,nad Armenima,Crveni kmeri i GENOCID U SREBRENICI KOJI SU POCINILI PRIPADNICI VRS I MUPRS,a iza svakog genocida stoji fasisticki rezim.

     1. Jovan Todorovic je napisao:

      Edita. Bosnjacki i medjunarodni ISIL i AL KAIDA iz bivše bh su vojno zgazeni sa 4% kapaciteta Srpske Vojske i ako je Srpska Vojska uporedo ratovala i protiv nato a bila duplo manje brojna od bosnjackih dzihadista… Sarajevo se moglo zauzeti tokom cijelog rata za 24 sata ali bi bilo milion bosnjackih zrtava sto naravno nismo zelili. 93 godine smo zauzeli Igman i Bjelasnicu i krenuli prema ilidzi pa je cijeli svijet ustao na noge misleći da ce biti milion zrtava pa su nas molili da se vratimo. Ostatci bosnjackog ISIL-A su naprcani u serijatski ISIL geto 23% i izolovani kao Palestinci i cilj ratni je ostvaren. Usput imas prelijepo Srpsko prezime

    2. Anes Zukic je napisao:

     Jovan Todorovic Mrš

     1. Jovan Todorovic je napisao:

      Anes Zukic ??

 2. Dalibor Knezevic je napisao:

  Smece novinarsko,svrsim ti po sred usta lažljivi genocidni,novinar a ne znas ni definiciju genocida sem tu sto si pokupio od bakira i njegovi pulenova strani sto milijarde trose da bi dokazali i ubjedili narode u neki zlocin ccc

 3. Danijel Lukic je napisao:

  Jebo vam mater usta onaj ko vam dopusti da ovako širite mržnju…nabijem vas i Srbe i Muslimane i sve ostale..guzice bi svi dali za pare a lafo vas pogađa tuđa nesreća..

 4. Devad Kajnija je napisao:

  Majku vam vlasku cetnicku picke jadne

  1. Srbin je napisao:

   Majku vam balijsku,ustaske picke

 5. Danko Golijanin je napisao:

  Tako je drug sve redom

 6. Senad Krpo je napisao:

  Mislim da je Mehmed Pargan u ovom clanku pogresno napisao da je svaki drugi vojno sposoban srbin iz Podrinja bio dio UZP-a u julu 1995. god. On je ili mladji od 30 godina ili nema pojma o ratu u BIH. Jer da nesto zna tada bi napisao istinu, a to je da su svi vojno sposobni srpski muskarci iz Podrinja bili mobilisani u VRS ili u policiju i da su svi oni bili dio UZP-a od sredine juna 1995 god pa najmanje sve do septembra 1995. god.

 7. Borislav Bojic je napisao:

  Neodgajaju se zločinci nego oni koi treba da čuvaju ono što su njihovi očevi odbranili od dušmana. Odgajaju se oni koi nikada više neće dozvoliti Kravice i druga Srbska sela u podrinj da nikad više nebude krvav Srbski Božić. Odgajaju se čuvari Republike Srpske.

  1. Adis Eminagic je napisao:

   Borislav Bojic dal znas koliko je srpskih oficira i vojnika priznalo sta su radili u SREBRENICI dal znas koliko je tih istih oficira dalo dokaza za POCINJENI GENOCID cjeli svjet zna samo vi srbi to negirate
   Zali boze postenih srba koji stradaju zbog vas zadojenih ČETNI……

   1. Borislav Bojic je napisao:

    Ibran Mustafić nije Srbin pročitaj knjigu planirani zločin.Više vas je pobijo Alija nego Srbi zašto to negirate? Zašto negirate poklana Srbska sela oko Srebrenice? Što su vaše žrtve vrijednije od Srbskih?

    1. Begajet Mekić je napisao:

     Poserem ti se na republiku mrsku

 8. Said Mehmedovic je napisao:

  Ovako je posteni dragicevic žalio sve bosnjake po podrinju

 9. Dino Muharemovic je napisao:

  Tegbir AlahuEgber imamo i mi Konja za TRKANjA

 10. Ismet Becirspahic je napisao:

  SAD je druga prica

 11. Milos Galic je napisao:

  Kako ovi političari, drugačije da opstanu nego sa ovom pričom 30 godina na sve tri strane. A oni žive ko bubreg u loju. Pametnom dosta.

 12. Hasan Joldic je napisao:

  Lahko je bilo ubijat goloruk i iznemogo narod sto nisi četo doso na Gradačac da ti se dokaze stasi

 13. Ermin Turko je napisao:

  Odbranio bih ti moj k…c da ti nije bilo NATO snaga i primirja samo njima zahvalite picke jedne nacisticke

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.