NIJE SE ŠTEDILO: Pred Novu godinu građani RS-a u trgovinama potrošili 91 milion KM

Ako se ima u vidu ukupan promet, građani su u ovim prazničnim danima trošili duplo više nego ostalim danima

U trgovinama Republike Srpske u četiri udarna novogodišnja dana potrošeno je 91,2 miliona konvertibilnih maraka, saznaje Srpskainfo.

Slični članci

Ovo pokazuju podaci Poreske uprave RS o prometu preko fiskalnih kasa u maloprodaji Republike Srpske 28, 29, 30. i 31. decembra.

Ako se ima u vidu ukupan promet, građani su u ovim prazničnim danima trošili duplo više nego ostalim danima. Prosječna potrošnja u ova četiri dana uoči Nove godine po glavi stanovnika bila je čak 78 maraka.

Naravno, promet obuhvata i novac koji su potrošili i oni koji su doputovali za vrijeme praznika, dijaspora i turisti.

Očekivano je da je najveća potrošnja u novogodišnjem danu, odnosno noći, ali podaci Poreske uprave RS pokazuju da to nije tako. U legalnim okvirima, udarni dan je bio petak, 28. decembar, kada je potrošeno 29,1 miliona maraka, dok je promet 31. decembra bio manji za tri miliona maraka.

Istovremeno, u najvećem gradu RS, u Banjoj Luci, u ova četiri dana je potrošeno više od 25 odsto od ukupne sume, odnosno svaka četvrta marka je potrošena u tom gradu.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije malih trgovaca Banja Luka, za Srpskainfo ocjenjuje da je uvjeren kako se od ukupnog prometa u RS više od 90 posto odnosi na velike tržne centre.

– Promet u malim trgovinama je sve manji. U ovim prazničnim danima smo imali za 30 posto manji promet nego ranijih godina u vrijeme praznika – kaže Marjanović. Biznisinfo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.