NIJE IM SMETALO DOK SU DIJELILI VLAST: Sve srpske i hrvatske stranke napale SDA zbog Republike BiH, za koju se ovi oduvijek zalažu

Istim tim strankama ne smeta kad Dodik svakodnevno najavljuje da će se RS odvojiti od BiH. Po očitom UZP modelu srpske i hrvatske stranke, ali i njihovi poltroni poput Naše stranke u Federaciji, osmišljenom zajedničkom medijskom propagandom napali su SDA zbog isticanja želje za Republikom BiH.

Programska deklaracija SDA 2019. godine u dijelu kojim se naglašava da je primarni i dugoročni cilj te strane Republika BiH kroz izmjene Ustava, izazvala burne reakcije stranaka iz RS-a i Hercegovine. Ipak, danas glavni kritičari te deklaracije HDZ, PDP, ali i SDS, uz SNSD zaboravljaju ili ne čitaju da je i 2015. godine u programskoj deklaraciji SDA stajala identična formulacija.

Dio iz Programske deklaracije SDA 2019.

Dio iz Programske deklaracije SDA 2015.

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poručivši da će Srbija “ozbiljno” odnositi prema deklaraciji SDA. Kazao je i da je Srbija “jedna od zemalja potpisnica koja je garant provođenja Dejtonskog sporazuma”. A nije garant već potpisnik Dejtona. Gdje će agresor na našu domovinu biti nam garant. A uz to nam dođe u Drvar i prijeti, govori nam da ih ne smijemo zvati agresorima. Valjda misli da smo zaboravili koje zlo nam je njegova zemlja učinila, a i on sam, dok je sa Šešeljom obilazio linije oko Sarajeva.

Slični članci

Isto su postupili i funkcioneri HDZ-a, koji su oduvijek u vlasti sa SDA i ranije im ova formulacija nije smetala. Čović se pridružio svom kompanjonu Dodiku, baš kao nekoć Tuđman Miloševiću i Karadžić Bobanu kad su željeli dijeliti Bosnu i Hercegovinu. Isto je i sa njihovim Hrvatskim narodnim saborom, koji u istu sviralu pušu. U HNS-u smatraju da je Programska deklaracija SDA potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH.

Njima se pridružio i Peđa Kojović iz Naše stranke koji  je i ovu priliku iskoristio da kritikuje SDA. Da pola ove energije i mržnje prema SDA usmjeri na Dodika i Čovića, rezultati bi nam svima bili bolji. Ali ne, njemu je cilj pobijediti kod naivnih Bošnjaka, nikad nije ni pokušao da se nametne Srbima i Hrvatima. Bitno je osvojiti vlast u Sarajevu (uz pomoć ovakve međunarodne zajednice) i spiskati za nekoliko mjeseci milijardu KM, jer zna da će vlast već u januaru izgubiti pa valja požuriti i sve potrošiti da narednoj vlasti ostane prazan budžet.

A SDA već godinama kroz programske deklaracije provlači tezu i ideju da se kroz izmjene Ustava BiH definira kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina sa tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Ta ista formulacija koja je objavljena i usvojena jučer, nije smetala ni PDP-u ni SDS-u 2015., a ranije ni SNSD-u kada su pravili državnu vlast sa SDA. Ni HDZ-u sve ove godine nije smetala. Kao što im ne smetaju stalni Dodikovi potezi i izjave o podjeli BiH, pripajanju RS-a Srbiji. Ne, jer i Hrvati isto žele, samo to kamufliraju u “celofan”, oni ne iskazuju svoje želje tako otvoreno. Ali svima je odavno jasno da imaju isti cilj, što su Čović i Dodik posljednjih godina otvoreno demonstrirali. Udruženo protiv Bošnjaka. I Bosne i Hercegovine. Naše domovine. E neće moći.

 

1 komentar
  1. agen togel terbesar je napisao:

    Artiсle writing is alsо a fun, if you be acquainted with then you can writе
    if not itt iis complicated to write. http://malbeot.iptime.org:10009/xe/board/7087101

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.