NEŠTO VIŠE: Završen prvi ciklus edukativnih radionica o uzgoju i sušenju organske hrane

Četvrta radionica u seriji edukacija o organskoj proizvodnji hrane koju su organizirali Udruženje Nešto Više i socijalno poduzeće EkoDizajn, uz podršku Julia Taft Refugee Fund-a, održana je u subotu na farmi Nešto Više, u Humilišanima pokraj Mostara.

Tema radionice je bila “Sušenje organskog povrća, voća, ljekobilja i začina sa i bez sušare”, a predvodila ju je Minva Hasić, predsjednica Udruženja Orhideja i OZZ Hercegovka, Stolac.

Sudionici su iz prve ruke čuli praktične savjete i iskustva u procesima sušenja različitih kultura, izazove s kojima se mogu susresti u samoj proizvodnji, ali i pripremi i sušenju, te pakovanjima, načinu skladištenja i samom tržištu.

U sklopu radionice organizirana je i degustacija proizvoda Zadruge Hercegovka.

Nakon teoretskog dijela radionice, testno je isprobana solarna sušara na imanju Udruženja uz pripremu sušenja organske mente ubrane na samom imanju.

Slični članci

Prve tri radionice, održane proteklog mjeseca, obuhvatile su i teme uzgoja organske hrane u zatvorenim prostorima, uzgoja organskih presadnica povrća, začina i ljekobilja, te prirodnu zaštitu i prihranu biljaka u organskom vrtu/voćnjaku.

Sve radionice održane su besplatno i bile su otvorene za sve građane, a ukupno je sudjelovalo 57 osoba, uglavnom iz Hercegovine, i nekoliko iz Sarajeva.

Organizatori napominju kako će se zbog zainteresiranosti sudionika održati i dodatna, peta radionica u okviru ovog programa, a koja će obraditi permakulturne teme kompostiranja (u stanu i vrtu), malčiranja (pokrivanja zemljišta organskim materijalima), te izrade tzv. vrta bez motike.

Cilj je potaknuti lokalno stanovništvo da razmotri organski uzgoj hrane i educira se o tome, a za one koji pokažu interes, i da se priključe organizatorima kroz ozbiljnu suradnju, te možda i zajednički nastupe na tržištu, navode organizatori.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.