NEMORALNA PRESUDA: Holandija “samo malo” odgovorna za smrt 300 Srebreničana

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je u petak da je ova zemlja djelimično odgovorna, po njihovoj procjeni samo 10 posto, za smrt 300 muslimana ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Žrtve razočarane presudom

Vrhovni sud Kraljevine Holandije je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

– Vrhovni sud procjenjuje da je ta šansa bila 10 posto, nakon što je sud ranije procijenio da je ta šansa 30 posto. Država je stoga odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni. Preživjeli rođaci mogu nadoknaditi štetu od države – navedeno je u sudskoj odluci.

Sudije smatraju da holandski bataljon nije mogao spriječiti vojsku bosanskih Srba da ih uhapse.

– Holandski bataljon je bio u izuzetno teškom položaju, jer su Holanđani stajali s lakim naoružanjem protiv više sile i teško naoružanih Srba – odluka je Vrhovnog suda Holandije u Hagu.

Više od 6.000 članova porodica stradalih u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine je tužilo državu Holandiju 2007. godine. Okružni sud u Hagu je sedam godina kasnije utvrdio odgovornost države za smrt više od 300 muškaraca koje su pripadnici Dutchbata izbacili iz UN-ove baze u Potočarima. Obje strane u postupku su uložile žalbu na tadašnju odluku. Apelacioni sud je 2014. godine potvrdio odgovornost Holandije.

Godinu ranije, Vrhovni sud je presudio da je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine po tužbi Hasana Nuhanovića.

Nakon žestokih napada na zaštićenu enklavu u Srebrenici, više od 20.000 muškaraca i žena utočište je pokušalo pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima. Komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je 11. jula ušao u Srebrenicu i postavio ultimatum da svi branioci Srebrenice moraju predati oružje.

Nakon toga je više od 23.000 djece i žena poslano prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije BiH. Muškarci stariji od 12 godina su izdvojeni.

Dva dana nakon pada Srebrenice počele su masovne egzekucije Bošnjaka u Kravicama. Pripadnici holandskog bataljona su izručili pet hiljada izbjeglica iz baze u Potočarima u zamjenu za oslobađanje 14 pripadnika Dutchbata koje su zarobili vojnici Vojske RS.

U narednim danima je nastavljeno masovno ubijanje muškaraca. Smatra se da je ubijeno 8.372 osoba u genocidu u Srebrenici.

U aprilu 2002. godine, nakon zvaničnog izvještaja o Srebrenici, holandska Vlada predvođena premijerom Wimom Kokom je podnijela ostavku. I izvještaju je navedeno kako Dutchbat i UN snose dio odgovornosti za pad enklave i smrt više od osam hiljada muškaraca.

Haški tribunal i sudovi u regionu su do sada za zločine počinjene u Srebrenici osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina i četiri doživotne kazne zatvora.

Tahirović: Žrtve razočarane presudom Vrhovnog suda u Holandiji

Žrtve su razočarane današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji, imajući u vidu da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovnost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće – izjavio je Feni nakon izricanja presude, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

– Majke trenutno razgovaraju s advokatima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strazburu – kazao je Tahirović.

Naglasio je da će se vjerovatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju da je, kako je kazao, Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici.

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je danas da je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt više od 300 muslimana ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt više od 300 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine znajući da će biti ubijeni.

Oko 8.000 osoba, uglavnom dječaka i muškaraca, ubili su pripadnici Vojske Republike Srpske u masakru koji su počinili u Srebrenici u julu 1995. godine.

Memišević: Holandija nije spremna prihvatiti odgovornost

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević smatra da je presuda Vrhovnog suda u Holandiji, kojom je utvrđena samo djelimična odgovornost ove zemlje za smrt 350 Srebreničana, očekivana.

“Ova današnja presuda je, moram da kažem, očekivana, jer Holandija nije bila spremna da prihvati odgovornost, a naravno da je, itekako, odgovorna” , kazala je Memišević Feni.

Istaknula je kako je užasan zločin to što su žrtve, koje su u julu 1995. tražile spas u bazi UN-a koju je osiguravao holandski kontingent, protjerane, uprkos činjenici da je Holandija dobila mandat UN-a da čuva te ljude (Srebrenica je onda bila zaštićena zona UN-a).

“Moram da kažem da je na taj način ona (Holandija) suodgovorna za genocid u Srebrenici, jer je omogućila Mladićevim trupama da u krvi Srebreničana uguše tu enklavu”, precizirala je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Podsjetila je je kako niko i nikada ne može mrtve vratiti, kao što ni bol i traumu koje majke i preživjeli nose ne može nikakva materijalna nadoknada olakšati, navodeći kako bi priznanje odgovornosti bila određena satisfakcija.

“Ovo što je danas potvrđeno je očekivano i to je samo još jedan kamenčić u mozaiku licemjerja svijeta koji je Srebrenicu ostavio na cjedilu”, kazala je Memišević

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je danas da je ta zemlja djelimično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 350 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine, znajući da će biti ubijene.

Majke Srebrenice: Bez obzira na to kakav procenat bio, oni su odgovorni

Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je danas nakon presude Vrhovnog suda Holandije kojom je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima, da žrtvama procenti odgovornosti ne znače ništa i da je važno da je država Holandija odgovorna, javlja Anadolu Agency (AA).

– Bez obzira na to kakav procenat, bio oni su odgovorni, nama procenti ne znače ništa. Važno je da su oni odgovorni. Meni je jako žao što oni nisu dozvolili svojim vojnicima da svjedoče jer oni nama žrtvama kažu da su mogli učiniti mnogo više da im je dozvolila njihova vlada, njihovo ministarstvo odbrane. Ministarstvo odbrane je poništilo sve dokaze koje je imalo u Potočarima. Zašto su to uradili? Gdje je demokratija? Zar nisu ništa naučili iz Drugog svjetskog rata kad je 110 hiljada Jevreja iz Holandije protjerano u smrt? Zar im je trebalo da na kraju 20. i na početku 21. vijeka pomognu da Srbi ubiju 10.701 muslimana – kazala je Subašić i dodala:

“Najviše me je danas povrijedilo to što kao žrtva genocida danas nisam imala prijevod. Što mi nisu dozvolili da čujem šta kažu i o čemu se radi. Znači, bili smo uskraćeni za naša ljudska prava”.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” podsjetila je nakon današnje presude Vrhovnog suda Holandije, da su Srebreničani doživjeli genocid u zaštićenoj enklavi i pod zastavom Ujedinjenih nacija (UN).

Kazala je da je današnja presuda izrečena na holandskom jeziku i bez prevodioca, tako da predstavnici porodica žrtava nisu bili u stanju razumjeti presudu.

– Mi smo ogorčeni na poniženje koje smo doživjeli pred ovim sudom jer nam nije omogućeno da razumijemo presudu iako su nam prevodioci rekli da je Holandija odgovorna u procentu od 10 posto i to za oko 300 ljudi, a nas je tu bilo 40 hiljada. Šta je s ostalim? Svi smo bili pod istim uslovima i svi smo bili kao zaštićeni. Međutim, mi smo prevareni i ovaj sud nije donio pravdu. Ovo je malo cirkus od suda. Nadamo se da će kroz 100 godina neki sud po ovom pitanju donijeti pravdu – poručila je Hotić.

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

Advokat žrtava Semir Guzin: Oko 1.000 ljudi će imati pravo na naknadu štete od Holandije

Prema odluci Vrhovnog suda, Kraljevina Holandija snosi odgovornost za stradanja 350 Srebreničana i to deset posto, a Guzin navodi da su mu, nakon presude, osjećaji pomiješani.

“Bez obzira na prvobitno razočarenje, moramo ipak reći da je presudom, bez obzira na tih deset posto, odgovornost barem dijelom potvrđena. Dakle, odgovornost Holandije za propust njenih vojnika, a samim tim i za zločin koji se desio, je definitivno potvrđena bez obzira na procenat koji je utvrđen”, kazao je advokat Guzin.

On napominje i to da su holandska sudska tijela pokušala napraviti neki kompromis kako bi se smanjila odgovornost ove kraljevine koliko god je to bilo moguće.

“Što se tiče naknade žrtvama, to je sada jedan sasvim drugi segment ove priče. Tu već postoji razočarenje pošto to nije nešto što smo očekivali. Prema holandskim propisima procjenjuje se da li je neko odgovoran za štetu ili ne. To je danas završeno i dokazan je i omjer nanesene štete Holandije. Međutim, sama visina štete će biti predmet posebnog procesa ukoliko se ne postigne vansudska nagodba s Kraljevinom Holandijom”, dodao je on.

Guzin govori kako se na ovom postupku radi već nekoliko godina i kako će uskoro početi njegovo provođenjem.

“Dakle, prije svega, porodice žrtava će imati mogućnost vansudske nagodbe, tj. da se mirnim putem što brže i što kraće utvrdi visina štete i da se ona isplati porodicama žrtava. Iako još uvijek nemamo službenih podataka, broj ljudi koji bi dobili odštetu je okvirno 1.000. Međutim, ako Holandija ne bude željela riješiti spor vansudskim putem, tada ćemo ići s novom tužbom koja će se fokusirati samo na isplatu štete, a ne na utvrđivanje odgovornosti”, naveo je advokat.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.