NEĆE DA BLOKIRAJU HERCEGOVINU, VEĆ SAMO BOŠNJAKE: Radnici Aluminija pomjerili blokadu na tunel Salakovac, kako bi Mostarci mogali nesmetano da prolaze

Nakon kratke blokaderegionalne ceste M-17 južno od Mostara, radnici Aluminija, danas su ponovo blokirali put, ali sada kod tunela Salakovac, kako ne bi više blokirali Mostar i Hercegovinu već nanijeli probleme “bošnjačkom dijelu” Federacije koji koriste ovu cestu. Dogovor o pomjeranju blokade nastao nakon posjete HDZ-ovih Nevenka Hercega i Ljube Bešlića. Građani bijesni: Zašto Federalna policija nije intervenisala?

Nakon kratkotrajne blokade i deblokade regionalne ceste M-17 južno od Mostara, radnici Aluminija, danas su ponovo blokirali cestu M-17, samo sada kod tunela Salakovac. To je uzrokovalo kilometarske kolone i stotine blokiranih vozila kojima ne dozvoljavaju prolazak. Baš kao što nisu dozvoljavali tokom agresije.

Očito je da su se, nakon razgovora sa hrvatskim predstavnicima HNK-a Nevenkom Hercegom i gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, odlučili da pomjere blokadu izvan gradskog područja Mostara, kako bi njihovi Hercegovci mogli nesmetano funkcionisati, a problema napravili ostatku Bosne koji koriste ovu cestu. Iako je poznato da su ih Hrvati opeljušili, oni hoće da im pare obezbijede i Bošnjaci.

Radnici Aluminija oko 15 sati blokirali su prometnicu M-17 kod tunel Salakovac, sjeverno od Mostara.

Radnici traže garancije da večeras u ponoć pogoni Aluminija neće biti iskopčani s električne mreže što bi značilo kraj nekadašnje giganta.

Tokom jutra s predstavnicima radnika Aluminija sastali su se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o teškoj situaciji u Aluminiju.

Slični članci

Ostaje nejasno kako će Aluminij preživjeti do petka s obzirom da bi večeras u ponoć mogao ostati bez električne energije. Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Stajalište Vlade FBiH je da se mora naći strateški partner za mostarsku kompaniju. Nakon što su u ponedjeljak propali pregovori sa švicarskim Glencorom, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima.

Građani bijesni: Ovdje je i Boban držao barikade, neka idu pred Čovićevu hacijendu i pred HDZ

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.