NE ZABORAVLJAJU GENOCID: Turska i Erdogan se poklonili srebreničkim žrtvama

Nikada neće biti zaboravljen genocid u Srebrenici u kojem su pred očima Evrope ubijene 8.372 nevine osobe, napisao je na zvaničnom Twitter nalogu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Danas se u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu, obilježava 24-godišnjica genocida u Srebrenici.

Slični članci

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas su ukopane 33 identifikovane žrtava genocida iz jula 1995. godine. Do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 žrtava, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Ankara: Položeno cvijeće na Spomenik srebreničkim šehidima

Ankara: Položeno cvijeće na Spomenik srebreničkim šehidimaIzvor: Anadolija

Prigodnim skupom u glavnom gradu Turske u Ankari obilježena je 24. godišnjica genocida u Srebrenici i odana počast nevinim žrtvama.

Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Parku “Alija Izetbegović“ u općini Kecioren organizirale su ta općina i ambasada Bosne i Hercegovini u Ankari.

Ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović istakao je kako je genocid u Srebrenici bolan događaj za narod u BiH i sve muslimane.

Sadović je kazao kako je ovaj datum određen kao dan sjećanja na sve šehide, te je dodao da žrtve, šehidi i njihove porodice ne smiju biti zaboravljeni, a da BiH mora biti jaka da joj se takva katastrofa ne bi više nikada ponovila.

“Turska radi na izgradnji mira među narodima u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Da je onomad Turska imala današnju snagu i liderstvo, ova katastrofa se sigurno ne bi ni dogodila u Bosni i Hercegovini“, kazao je Sadović.

Zastupnik turskog parlamenta iz Ankare Emrullah Isler istakao je da je genocid u Srebrenici barbarski zločin u kojem su ubijene hiljade muslimana u srcu Evrope i pred očima cijelog svijeta.

Ističući kako su muslimanske regije mete brojnih napada, Isler je kazao kako se jedan od najvećih takvih napada dogodio prije 24 godine u Bosni.

“Turska mora biti jaka, jer kada smo jaki na Balkanu i na Bliskom istoku će biti mir“, poručio je Isler. Načelnik općine Kecioren Turgut Altinok kazao je da je turski narod u srcu osjećao veliku bol tokom agresije na BiH.

“U Bosni, u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, u srcu Evrope i na pragu 21. stoljeća se dogodio genocid i humanitarna katastrofa“, kazao je Altinok koji je dodao da je prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović imao veliku zaslugu što danas Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive u miru.

Nakon obraćanja, prisutni su položili cvijeće na Spomenik srebreničkim šehidima.

1 komentar
  1. Istina je napisao:

    Imaju Oni Malo blize mjesto za poloziti vjenac armencima samo to su njihove zrtve Pa se ne racunaju

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.