NE MOGU DA SE ODLUČE: Britanski parlament glasao za odgađanje Brexita

Britanski zastupnici odbili su i amandman koji je predviđao da Parlament preuzme kontrolu i razmotri opcije izlaska pod drugim okolnostima.

Britanski parlament glasao je za odgađanje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije za najmanje tri mjeseca.

Zastupnici su prije toga tijesnom većinom odbili amandman o odgađanju Brexita do 30. juna, kao i amandman laburiste Hillary Benna koji je predviđao da Parlament preuzme kontrolu i razmotri opcije izlaska pod drugim okolnostima, nakon što su dan ranije isključili mogućnost izlaska iz EU-a bez sporazuma, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja iz Londona.

Također, zastupnici su odbili i amandman Jeremyja Corbyna, koji je predviđao duže rokove kako bi se formirala nova parlamentarna većina za drugačiji sporazum.

“Nakon toga su prešli na prijedlog Vlade. Preskočili su amandman o blokiranju trećeg glasanja o sporazumu. Vjerovatno će o njemu glasati na kraju”, javlja Pribinja.

“U najkraćem May može odahnuti. Ključni amandman je pao. Vlada i dalje upravlja parlamentarnom agendom po pitanju Brexita. Također, vidimo da su prijetnje posljedicama urodile plodom. Torijevci su glasali kako im je naloženo”, dodaje.

Prijedlog Vlade

Konzervativna vlada premijerke Therese May predložila je da se “razvod” s Unijom predviđen za 29. marta odgodi do 30. juna, pod uvjetom da zastupnici do 20. marta usvoje njezin sporazum s Bruxellesom.

Na dnevni red je uvršten i amandman o održavanju drugog referenduma koji je predložio dio oporbe – nova Neovisna grupa i proeuropski konzervativci okupljeni u kampanji Glas naroda, no nije dobio potrebnu većinu. Ideju održavanja novog referenduma podržalo je samo 85 zastupnika, 334 je bilo protiv.

Anna Soubury, zastupnica koja je nedavno izašla iz Konzervativne stranke, rekla je uoči glasanja da će sudbina tog amandmana ovisiti o tome hoće li ga poduprijeti laburisti, najjača oporbena stranka.

Glasnogovornik laburista Keir Starmer unaprijed je najavio da stranka neće poduprijeti prijedlog o novome izjašnjavanju građana.

‘Suočeni s teškim izborima’

Premijerkin zamjenik David Lidington otvorio je raspravu u četvrtak riječima kako vlada nije željela odgoditi Brexit, ali je na to prisiljena pošto su zastupnici u utorak drugi put odbacili plan premijerke May.

“To znači da se moramo suočiti s teškim izborima”, rekao je Lidington.

Ako se sporazum idući tjedan ne usvoji, Britanija će morati tražiti dužu odgodu, a vlada bi u dva tjedna u travnju morala održati niz probnih glasanja.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u četvrtak članice EU-a da podrže “dugu” odgodu Brexita, ako Ujedinjeno Kraljevstvo to zatraži, pod uvjetom da London promijeni “strategiju”.

Tusk je to objavio nekoliko sati prije novog glasanja u britanskom parlamentu i tjedan dana prije summita EU-a 21. i 22. marta kojim će dominirati to pitanje.

Jedan europski dužnosnik kazao je da Tusk na umu ima odgodu od najmanje godine dana.

“Postoje samo dva načina da se napusti EU: sa sporazumom ili bez njega. EU je spreman za oba. Kako biste uklonili sporazum s pregovaračkog stola, nije dovoljno glasati protiv njega, nego morate pristati na sporazum”, izjavio je neimenovani dužnosnik Europske komisije, a prenosi agencija AP.

Al Jazzera Balkans

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.