NE MIJEŠAJ LIJEKOVE DOK VOZIŠ: Povećani rizici saobraćajnih nesreća kod starijih vozača koji uzimaju više lijekova

Mnogi stariji vozači uzimaju više različitih lijekova što može povećati rizik da izazovu prometne nezgode i do 30 posto, pokazuje novo američko istraživanje.

Polovica starijih vozača, koje je anketirala fondacija za sigurnost prometa Američkog autokluba (AAA), uzimala je sedam ili više lijekova a četvrtina uzimala je 11 ili više, pokazalo je istraživanje.

Gotovo svaki peti uzimao je lijekove koje je Američko gerijatrijsko udruženje proglasilo potencijalno neprimjerenim lijekovima koje stariji trebaju izbjegavati jer imaju vrlo ograničene koristi ili nanose previše štete ili oboje.

Većina tih lijekova su benzodiazepini i neki antihistaminici za koje se pokazalo da onesposobe, primjerice tako da izazovu zamagljeni vid, konfuziju ili nekoordinaciju. Druga istraživanja pokazala su da ti lijekovi mogu povećati rizik prometnih nezgoda do 30 posto, navode stručnjaci fondacije.

Trenutno 42 milijuna odraslih osoba starijih od 65 vozi američkim cestama i očekuje se da će njihov broj značajno porasti tijekom idućeg desetljeća, prema AAA.

“Dobra je vijest da se mnogo toga može učiniti po tom pitanju”, kaže Jake Nelson, direktor AAA za istraživanja sigurnosti prometa. “Radeći rame uz rame s pružateljima zdravstvenih usluga i farmaceutima možemo ublažiti rizike tako da stariji vozači uzimaju lijekove koje trebaju a da istodobno mogu sigurno voziti. Loša je vijest da pacijenti ne vode potrebne razgovore sa svojim liječnicima i farmaceutima”.

Slični članci

Ranije je istraživanje utvrdilo da, kad se radi o tome razgovaraju li članovi obitelji o ponašanju u prometu sa starijim članovima, 83 posto nikad nije vodilo takve razgovore, kaže Tara Kelley-Baker iz fondacije AAA za sigurnost prometa u Washingtonu.

Ranije je istraživanje utvrdilo da ni svaki peti stariji pacijent nije rekao da ga je pružatelj zdravstvenih usluga upozorio na to kako bi prepisani lijekovi mogli utjecati na vozačke sposobnosti.

Istraživački tim proučio je podatke o 2949 starija vozača. Na početku istraživanja ispitanici su bili stari između 65 i 79 godina i ukupno su trošili 24.690 lijekova i preparata. Samo tri posto nije uzimalo nikakve lijekove, 10 posto jedan ili dva lijeka, dok je 10 posto uzimalo 16 ili više lijekova i jedan posto 26 ili više lijekova.

73 posto sudionika istraživanja uzimalo je najmanje jedan lijek za srčane bolesti i 70 posto uzimalo je lijekove koji su utjecali na središnji živčani sustav. Od najvećeg razloga za zabrinutost za istraživače su bili lijekovi koji su neprimjereni starijim pacijentima poput narkotičkih analgetika, sredstava protiv tjeskobe i sredstava za spavanje. Takvi lijekovi, osim što utječu na vozačke sposobnosti, povezani su negativnim učincima poput prijeloma kuka, depresije i inkontinencije. Istraživači također napominju da su izgledi da starija osoba padne šest puta veći ako koriste 10 ili više lijekova.

Istraživanje potvrđuje ono u što mnogo internista i gerijatara sumnja a to je da jedan specijalist ne zna koje sve lijekove uzima pacijent nego samo one koje je sam prepisao, kaže gerijatar Zaldy Tan s medicinskog fakulteta David Geffen sa sveučilišta Kalifornija.

Tan smatra da bi pacijenti trebali upoznati liječnika opće prakse sa svim preparatima i lijekovima koje uzimaju. “Ako uzimaju više od 10 proučio bih može li se neke ukinuti”, Tan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.