NAUČNICI OBJASNILI ZAŠTO: Prvorođena djeca su pametnija od braće i sestara

Prvorođena djeca su pametnija od svoje braće i sestara, a razlog tome je u potpunosti odnos roditelja prema svojoj djeci. S prvorođenima se roditelji više bave, emotivno i intelektualno, daju im više pažnje

Jeste li se ikada osjećali kao da su vaši roditelji uvijek više voljeli vašeg starijeg brata? Možda je u djetinjstvu dobio puno više pozornosti roditelja, a od toga i više koristi koje su mu kasnije u životu pomogle kako bi puno više postigao.

Prvorođena djeca su pametnija od svoje braće i sestara, pokazalo je novo istraživanju Sveučilišta u Edinburghu.

Da bi dalje objasnili ‘učinak poretka rođenja’, fenomen koji nastoji razumjeti zašto najstarija djeca u obitelji često imaju višu naobrazbu i bolje plaćene poslove od svoje braće i sestara, istraživači su pratili 5000 djece od začeća pa do 14 godine. Djeca su procjenjivana svake dvije godine s testovima čitanja i vokabulara. Otkrili su da su prvorođena djeca do dobi od jedne godine pokazivala bolje rezultate u odnosu na mlađu braću i sestre.

Za to krivite majku i babu, piše Men's Health. Iako su roditelji s više djece svoj djeci davali istovjetnu emotivnu potporu, prvorođeni su, za razliku od mlađe braće i sestara, dobili puno veću intelektualnu potporu.

Štoviše, roditelji su s mlađom braćom i sestrama proveli puno manje vremena u igrama i zadacima pomoću kojih se razvijaju intelektualno, kao što je čitanje, sviranje instrumenata ili bavljenje raznim hobijima.

Da bi bilo još gore, majke su u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći bile sve manje savjesne, to jest češće su se rizično ponašale, na primjer pušile.

Dakle, da, vaš stariji brat mogao je imati bolje ocjene od vas, ali je također imao jedinstvene prednosti kao prvo dijete u obitelji – zdravstvene, emotivne i intelektualne. 24h

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.