NASTAVLJA SE PREPUCAVANJE: Konaković tvrdi da može dijeliti novce kome hoće, SDA ga optužuje da to radi nezakonito i netransparentno

SDA: Sam priznao da je podijelio više od pola miliona maraka, netrasparentno. KONAKOVIĆ: Za one koji žele da znaju kuda ide svaki fening iz budžeta KS mogu to provjeriti na web stranici Skupštine KS

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na konferenciji za medije danas kazao da je utrošak budžetskih sredstava transparentan, javan, da nema tekuće rezerve jer je to pozicija Vlade KS, a za one koji žele da znaju kuda ide svaki fening iz budžeta KS mogu to provjeriti na web stranici Skupštine KS.

Konaković je koneferenciju za medije sazvao, kako je kazao, zbog potrebe da demantira navode pojedinih medija da nenamjenski troši budžetska sredstva i sredstva iz tekućih rezervi, ali i da razotkrije, odnosno, kako je rekao „demaskira ciljane napade koji dolaze iz SDA“, i javnosti pokaže „šta možete kada ste SDA, a šta ne možete kada to niste“.

Konaković je komentirao i mišljenje Ustavnog suda FBiH o Autentičnom tumačenju člana 137. Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojila Skupština KS.

„Ono što je jako bitno, nije u meritumu donesena presuda, ovo je mišljenje Ustavnog suda. Moram reći, u ovom slučaju je SDA bila upravu kada je ukazivala da nam je bilo potrebno i mišljenje nekih komisija. U našem Poslovniku mi nismo tako smatrali. Ponovit ćemo proceduru, pribavit ćemo potrebna mišljenja i donijet ćemo isto autentično tumačenje kao što smo to uradili i prvi put“, kazao je Konaković.

Upravo zbog autentičnog tumačenja člana 137. Zakona o visokom obrazovanju Semra Čavaljuga nije mogla biti ponovo izabrana za dekanesu Medicinskog fakulteta jer je ranije razriješena dužnosti.

Slični članci

Na prošloj sjednici Skupštine KS usvojena je Konakovićeva Inicijativa za imenovanje dva člana Upravnog odbora KCUS-a, odnosno da se traži od Federalne vlade da se izvrši imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića i Belme Kapo za predsjednika i člana UO KCUS-a.

„Bračni par Izetbegović naložio je da se ne smije imenovati novi predsjednik UO koji se zove Ismet Gavrankapetanović. Ne dozvoljava nam Federalne vlada da vršimo nadzor nad utroškom 140 i preko miliona KM koje građani KS plaćaju KCUS-u. Pravni tim poduzima sve mjere da se obratimo i sudovima jer je u toku izbor direktorice KCUS-a. Nije izbor direktora, već direktorice. Oni će učiniti sve da ovaj stari saziv bez komplikacija ponovi mandata. Mislim da ćemo isključivo putem suda morati tražiti svoje pravo“, kazao je Konaković.

SDA: Sam priznao da je podijelio više od pola miliona maraka, netrasparentno

Svojim nervoznim i neuvjerljivim nastupom na današnjoj pres-konferenciji, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković samo je priznao informacije da je podijelio više od pola miliona maraka, netrasparentno, koristeći se svojim «diskrecionim pravom», naveli su iz KO SDA Sarajevo.

Što se tiče podrške udruženjima, zaslužna udruženja naravno moraju dobiti podršku, ali isključivo sve po zakonu. I Konakoviću mora biti kristalno jasno da te pare nisu njegove, da bih ih on predstavljao kao svoju pomoć. To su novci Kantona i građana koje Vlada treba samo da proslijedi zaslužnim udruženjima, uz što više transparentnosti, a što manje diskrecije.

Percepcija o korumpiranosti Fortine vlade, na koju se žali Konaković, posve je utemeljena činjenicama koje stalno isplivavaju u javnost o nezakonitom trošenju budžetskog novca, a koje iznose čak i pojedini članovi Vlade. Ako Konaković želi da nema takve percepcije, onda treba početi da radi stvari po zakonu, a ne da vrijeđa medije.

Kod predsjednika stranke NiP su transparentne samo njegove frustracije, a sve ostalo mu je diskreciono, što je i izvor njegovog neokomunističkog pritiska na medije, zastupnike, ministre i sve ostale koji se usude postaviti osnovana pitanja o tokovima finansija u KS.

Što se tiče Konakovićevih napada na državne institucije, s ciljem da skrene pažnju sa svojih nedjela, dovoljno je samo vidjeti da se na tom polju nalazi rame uz rame sa Dodikom i Čovićem, te mu je bolje da iznese javno i diskrecione motive i veze sa političarima iz drugih zemalja, po čijem nalogu i vrši ove prljave poslove, navode iz KO SDA Sarajevo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.