NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO: Preminuo istaknuti dirigent Teodor Romanić

Vrijeme i mjesto sahrane i komemoracije bit će naknadno objavljeno, saopćeno je iz NP Sarajevo

Istaknuti dirigent, član Akademije nauka i umjetnosti BiH, muzički pedagog, profesor, dugogodišnji direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije Teodor Romanić preminuo je sinoć u Sarajevu.

Potvrđeno je to iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Teodor Romanić rođen je u Bjelovaru 1926. Završio je Odsjek za dirigovanje i kompoziciju (M. Horvat) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1956. djelovao je kao dirigent orkestra Sarajevske opere i Sarajev­ske filharmonije, te kao nastavnik na Muzičkoj akademiji u svim zvanjima od asistenta do redovnog profesora za predmete: Dirigovanje, Orkestar, Sviranje partitura i kao šef Operskog studija.

Od 1999. bio je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. U okviru svoje aktivnosti bio je dekan Muzičke akademije u dva mandata, zatim direktor Opere i Filharmonije u dva navrata. Aktivnost je proširio značajno na publicistiku i kompoziciju. Bio je dugogodišnji predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH, te predsjednik Saveza muzičkih umjetnika bivše Jugoslavije. Dirigovao je brojna djela standardne operske literature raznih epoha i mnoge simfonijske koncerte.

Gostovao je kao dirigent Opere i kao dirigent simfonijskih koncerata u mnogim zemljama Evrope, Azije i Amerike. Tokom dugogodišnjeg pedagoškog rada odgojio je značajan broj mladih dirigenata koji zauzimaju već istaknuta mjesta aktivnih dirigenata. U Operskom studiju radio je sa mladim solistima, budućim članovima vodećih operskih kuća u Evropi i u bivšoj Jugoslaviji.

Objavljena su mu djela “Sviranje partitura i izrada klavirskih izvoda”, “Dirigiranje”, “Kreativnost dirigentske prakse” i “Muzika u Sarajevu”.

Za svoj rad odlikovan je Ordenom rada, Ordenom zasluga za narod bivše Jugoslavije, Ordenom za zasluge u nauci i umjetnosti Republike Austrije. Nosilac je Šestoaprilske nagrade Sarajeva, Dvadesetsedmojulske nagrade BiH, Plakete Univerziteta u Sarajevu i mnogih drugih javnih priznanja.

U toku dugogodišnjeg djelovanja u Narodnom pozorištu u Sarajevu postavio je i interpretirao niz operskih i baletskih djela – premijera i ob­nova.

Bio je predsjednik KPD “Prosvjeta”.

Vrijeme i mjesto sahrane i komemoracije bit će naknadno objavljeno, saopćeno je iz NP Sarajevo.Izvor: Fena

 

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.