NAPOKON: BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a, ko se obradovao

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u. Ko je sve pozdravio ovu odluku

Bosna i Hercegovina dobila je danas zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Potvrdio je ovo na press konferenciji u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

– Ministri vanjskih poslova NATO-a danas su iskazali su spremnost da pomognu BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti prvi Nacionalni godišnji program BiH (ANP). Tu se uključuju praktične mjere koje uključuju ekonomski i političku reformu, a koje bi na kraju dovlee do punopravnog članstva u NATO-u. Sada je na BiH da napravi naredni korak i odluči da li će iskoristiti ovu priliku, rekao je Stoltenberg.

Isto je ponovio i na pitanje novinara:  Sada je na BIH da odluči. Neka oni odluče, mi smo donijeli odluku, mi smo spremni ako su i oni spremni.

Ovu odluku je danas u Briselu donijelo 30 ministara vanjskih poslova država ovog vojnog saveza.

DŽAFEROVIĆ NAKON HISTORIJSKE ODLUKE: Značajan iskorak ka NATO-u, odmah preduzeti sve neophodne radnje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-

Ova odluka  predstavlja veoma značajan iskorak u procesu  integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje.

Provedba godišnjih nacionalnih programa  u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina. Stoga od institucija BiH očekujem da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine  usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

ZVIZDIĆ: Buduća koalicija na državnom nivou se mora bazirati na ovim prioritetima

Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vrijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) – kazao je Feni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić.

Naglasio je da aktivacija MAP-a predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez, ali i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.

– Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava. Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo proteklih dana mislim da je jako važno da se posvetimo ključnim životnim pitanjima – naveo je Zvizdić.

Istakao je da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.

– Ekonomski prosperitet vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih, sposobnih i obrazovanih. Zbog toga je aktivacija MAP-a izuzetno važna, godišnji program i nastavak aktivnosti koje su vezane za NATO integracije. Očekujem i mislim da se buduća koalicija na državnom nivou mora bazirati na nastavku i na aktivnostima prioriteta koji su važni za BiH – rekao je Zvizdić navodeći da su to EU integracije, ekonomski razvoj i aktivnosti na putu BiH ka članstvu u NATO.

Zahvalio je članicama NATO saveza koje su prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama. Zahvalio je i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga.

Također, zahvalio je Vijeću ministara BiH, posebno Ministarstvu odbrane BiH na aktivnostima koje su rezultuirale uknjižbom vojne imovine, ali i svim članovima OSBiH.

BiH je zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Čović pozdravio odluku NATO-a o aktiviranju MAP-a

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu, koji su dali zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP).

“Koristim ovu prigodu da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali vjerodostojnost i naše napore tijekom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je u konačnici dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo – MAP”, kazao je Čović.

Ocijenio je kako je to nesumnjivo pozitivan integracijski korak za Bosnu i Hercegovinu.

Čović je naglasio kako je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini životno zainteresiran za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, te da je upravo hrvatski narod, preko svojih dužnosnika iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora, najviše doprinio da NATO ocijeni vjerodostojnim bh. napore i pozove BiH da dostavi MAP.

“Hrvatska demokratska zajednica BiH sa svojim partnerima u HNS-u ostaje do kraja privržena daljnjoj suradnji i razvoju odnosa s NATO-om, s konačnim ciljem punopravnog članstva u ovom savezu”, poručio je Čović.

Kožljak: Zeleno svjetlo za MAP jedna od najvažnijih vijesti za BiH

Činjenicu da je Bosna i Hercegovina danas dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO), bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak nazvao je jednom od najvažnijih vijesti za BiH.

Slični članci

Kako je u razgovoru za Fenu kazao to znači da BiH treba napraviti Godišnji nacionalni plan što bi u konačnici značilo aktivaciju MAP-a na šta se čeka godinama, dodajući da je tokom svog mandata u Bruxellesu svakodnevno nastojao prezentirati progres koji je na tom putu učinjen, a posebno u oblasti Oružanih snaga i odbrane.

Istaknuo je da je MAP najviši nivo saradnje s NATO-om, a u ovom slučaju aspiranta za punopravno članstvo u Alijansi, naglašavajući da je ovaj mehanizam ustanovljen kako bi se evaluirala spremnost države za punopravno članstvo u NATO-u.

– Ta se spremnost testira kroz nekoliko oblasti među kojima je oblast odbrane u kojoj je BiH napravila naviše progresa, ali testirat će se i politička i pravna pitanja, pitanja ekonomije, spremnost bh. resursa te sigurnosna pitanja – pojasnio je Kožljak, nekadašnji brigadir Oružanih snaga BiH.

Stoga kroz poglavlja koja će biti sadržana u Godišnjem nacionalnom planu bit će izazova, zbog čega će BiH u narednih godinu dana kroz odgovore na pitanja iz ovih poglavlja pokazati da li je uistinu spremna, odnosno u kojoj mjeri je spremna, za nastavka ovog integracijskog procesa.

Podsjetio je da su od donošenja Zakona o odbrani BiH 2005. godine, eksplicitno pobrojana zaduženja za integraciju BiH u NATO i ona su pojašnjena za sve bh. institucije uključujući Parlamentarnu skupštinu, Predsjedništvo, Vijeće ministara, Ministarstvo odbrane, ali i druge institucije.

– U narednom periodu vidjet ćemo kako će svaka od ovih institucija realizirati te aktivnosti. Naredna godina će biti značajna jer će to biti pozitivan signal da intenziviraju progres – naglasio je.

Izrazio je uvjerenje da će u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama ova vijest poslužiti kao dodatni impuls za intenziviranje ovog progresa, a isto očekuje i za oblast sigurnosti jer aktivacija MAP-a znači ulazna vrata za punopravno članstvo što će podrazumijevati zajednički “sigurnosni kišobran” za BiH.

Na pitanje da li će BiH sada moći ispuniti sve što se od nje očekuje posebno uzimajući u obzir nedostatak političke volje od svih izabranih dužnosnika za realizaciju ovih ciljeva, Kožljak kaže da on zna da BiH ima kapaciteta da sve uradi kvalitetno.

Napomenuo je da je BiH kroz prethodne mehanizme saradnje s NATO-om odgovorila na veliki broj ovih pitanja kada je dobila veoma visoke ocjene, ali ovo je dodatni izazov gdje će se morati davati precizniji odgovori i pokazati novi stepen odgovornosti.

Ipak znajući situaciju u kojoj se BiH nalazi, očekuje prepreke političke prirode kada je u pitanju sačinjavanje Godišnjeg nacionalnog plana, ali ponovio je da BiH ima kapacitete i potencijal za to te da smatra da će Ministarstvo odbrane biti pokretački mehanizam i za ostale institucije.

– Srbija nije aspirant za NTAO, ali jeste njegov partner. Saradnja Srbije s NATO-om je velika jer sam tokom mandata svjedočio tome svakodnevno. Zato smatram da će se u narednom periodu naći zajednički jezik da se BiH ne otežava punopravno integriranje u NATO – zaključio je bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak u razgovoru za Fenu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u. On se prilagođava potrebama države.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je naglasio da su sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana najvažniji za NATO, da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama NATO-a i da u potpunosti podržavaju njen put ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedništvo BiH 10. juna 2009. godine usvojilo je zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva BiH za Akcioni plan za članstvo, a zahtjev je službeno uručen 2. oktobra 2009. godine u mandatu članova Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Harisa Silajdžića i Željka Komšića.

Mehmedović: Historijski korak BiH u približavanju NATO-u

Aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) od članica NATO saveza zapravo podrazumijeva jedan historijski korak Bosne i Hercegovine u približavanju NATO-u – kazao je Feni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudin Mehmedović, komentirajući odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku kojom su odobrili prvi bh. Godišnji nacionalni program čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

Mehmedović smatra da je to veliki i ogroman napredak BiH iz razloga što NATO ne podrazumijeva samo sigurnosni kišobran nego podrazumijeva i odmrzavanje stranih investicija u BiH.

– Ovo će umnogome olakšati život građana BiH i naravno Bosnu i Hercegovinu poostaviti tamo gdje joj je i mjesto, u NATO alijansi – kazao je Mehmedović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.