NAKON TROVANJA HRANOM U SRC “AJDINOVIĆI”: Desetero djece zadržano u bolnici, dvoje u teškom stanju

Djeca su zbrinuta adekvatnom terapijom i pod nadzorom su ljekara

Na Kliniku za infektivne bolesti KCUS jutros je hospitalizirano desetero djece sa povišenom temperaturom, proljevom i povraćanjem, saopšteno je iz KCUS-a.

Dvoje djece ima izraženu težu kliničku  sliku, dok su ostala djeca sa srednje teškom kliničkom slikom. Djeca su zbrinuta adekvatnom terapijom i pod nadzorom su ljekara, zaključuje se iz KCUS-a.

Podsjećamo, jutros se pojavila informacija da se nekoliko djece navodno otrovalo hranom u Sportsko-rekreativnom centru (SRC) “Ajdinovići”, gdje boravi nekoliko sportskih klubova i dječijih škola sporta, te da ih je više upućeno na Klinički centar u Sarajevo.

Naime, redakciji su se javili uznemireni roditelji, koje su o slučaju trovanja obavijestili treneri.

– Od 37 dječaka samo iz našeg sarajevskog kluba, 14 ih je ostalo u hotelu, dok su svi ostali sinoć prevezeni do bolnice kako bi im bila ukazana ljekarska pomoć – kazao je izvor.

Iz Policijske stanice Olovo rečeno je kako su istražne radnje u toku, te su potvrdili da su sinoć intervenirali u ovom centru.

– Mogu vam samo reći da je bila intervencije, da su ta lica dovezena u Dom zdravlja u Olovu. Riječ je o sedmero djece, bili su komunikativni, čini mi se da je bilo šest dječaka i jedna djevojčica – kazali su iz olovske policije.

Kako saznajemo, u SRC-u su boravile i djevojčice odbojkaškog kluba iz Slovenije te je jedna od njih, također, prevezena u bolnicu.

Iz Centra “Ajdinovići” potvrdili su da je 11 djece sinoć povraćalo, navodeći kako se ne može još tvrditi da je riječ o trovanju, već sumnjaju da su djeca popila previše hladnih napitaka.

– Ne mogu reći da je trovanje. Mi u Centru imamo oko 300 osoba na noćenju, ima tu više ekipa. Sinoć je nekad kasno 11 dječaka prijavilo treneru da povraća. Trener je obavijestio policiju, vjerovatno je bio u panici. Policija je obavijestila Hitnu pomoć iz Olova i mi smo ulijetali našim vozilima i djecu smo prevezli u Olovo. Doktorica je ustanovila da djeca povraćaju, ali nije rekla tačno šta je uzrok – rekao je Amer Čulov, direktor prodaje i marketinga SRC “Ajdinovići”.

Djecu su upućena na Klinički centar u Sarajevo gdje su trenutno na ispitivanju.

– Niko ne može još reći šta je tačno, ali neka naša praksa kaže, da je moguće da je prehlada želuca. Piju puno hladnih sokova, ćevapi, pljeskavice i na sve to hladna voda, onda idu na treniranje. Tako da niko još sigurno ne može reći šta se tu tačno desilo, i mi čekamo informacije s Kliničkog centra i u narednih sat vremena čekamo da dođe Kantonalna inspekcija iz Zenice – kazao je Čulov za Avaz.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.