NAKON SAMOUBISTVA DJEČAKA U SRBIJI: Najčešći zavisnici od video-igrica su djeca

Posljedice po zdravlje depresivnost, anksioznost, nesanica, razdražljivost, implusivnost, malaksalost i simptomatska epilepsija

U srpskoj javnosti nedavno je odjeknula vijest da se 12-godišnji dječak navodno ubio jer mu je majka zabranila da igra omiljenu video-igricu, a načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za metalne bolesti u Beogradu, Ivica Mladenović, upozorava da su upravo djeca od 10 godina pa naviše najviše zavisna od video igrica.

“To su godine kada je zavisnost od video-igrica najzastupljenija i ide do neke navršene 25. godine”, kaže Mladenović za “Blic” i ističe da je u Dnevnoj bolnici za mlade politoksikomane (zavisnike) tog Instituta u posljednjih godinu dana bilo oko 15 hospitalizovanih pacijenata, uglavnom uzrasta od 12 do 18 godina.

Mladenović, koji je i šef dnevne bolnice i koji je sa kolegom Goranom Lažetićem napisao knjigu “Izgubljeni u virtuelnom svetu – Zavisnost od interneta i video -igara”, ocjenjuje da je suštinski problem u činjenici da su mladi koji sada dolaze na liječenje “s tom pričom krenuli prije desetak godina”.

“Vi već sada imate djecu od dvije-tri godine, kojima je prva igračka tablet računar ili mobilni telefon. Oni ne znaju za drugačiju realnost, osim za realnost uz virtuelni svijet video-igrice”, navodi Mladenović.

On ocjenjuje da je uznemirujuća činjenica za svu u mladu djecu što, kako bi se posvetili video-igricama, zanemaruju druge obaveze, a čak 30 odsto njih zapostavlja učenje do nivoa odustajanja od daljeg školovanja nakon završene osnovne škole.

“U pitanju su mahom odrasle nezrele osobe, djeca, adolescenti ili oni koji su u životu zadržali princip zadovoljstva kao dominantan. Kao i za druge bolesti zavisnosti, podložnija su djeca iz rasturenih i neuravnoteženih porodica i osobe koje već imaju neki psihijatrijski poremećaj, najčešće depresivni ljudi koji traže kompenzaciju za nedaće realnog života”, navodi Mladenović.

Slični članci

On smatra i da je od velikog značaja to što je Svetska zdravstvena organizacija u junu prošle godine klasifikovala zavisnost od kompjuterskih igara kao bolest.

“Blic” navodi, pozivajući se na knjigu “Izgubljeni u virtuelnom svetu-Zavisnost od interneta i video-igara”, da je neophodno da pacijent ispunjava sva četiri kriterijuma – preokupacija internetom (video igrom), povećanje vremena provedenog na internetu, nagli prekid korišćanja praćen uznemiravanjem, neraspoloženjem, agresivnošću i gubitak kontrole (ostaje na internetu duže nego što je planirano) da bi se konstatovala zavisnost od interneta.

Takođe, kako navodi, potrebno je da on ispunjava i bar jedan od naredna tri kriterijuma – potreba za korišćenjem interneta (igranje video-igre) da bi se izbjegla negativna osjećanja, korišćenje interneta bez obzira na moguće posljedice (gubitak veze, slabi uspjesi na poslu, u edukaciji) i negiranje i minimiziranje korišćenja interneta.

“Blic” navodi i da su posljedice po zdravlje depresivnost, anksioznost, nesanica, razdražljivost, implusivnost, malaksalost i simptomatska epilepsija.

Upozorava i da postoje posljedice po porodicu, kao što su izolacija od ostalih članova, neobavljanje porodične uloge, slaba komunikacija i česte svađe i profesionalne posljedice, kao i posljedice po školu, poput smanjenja vremena posvećenog učenju, propuštanje ispitnih rokova, izostanci sa predavanja, gubitak godine i napuštanje školovanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.