NAJVIŠE SE DAJE LJEKARIMA I POLICAJCIMA: Prosječan mito u Srbiji 74 eura

Gotovo dvije trećine građana – 63 odsto, smatra da piće, kafa ili bombonjera koji se daju ljekarima ili medicinskim sestrama nisu mito

Prosječan iznos mita koji su građani Srbije davali tokom prošle godine iznosio je 74 eura, a kao profesije najpodložnije koruptivnim radnjama Srbi vide ljekare i policajce, dok su odmah iza njih službenici državne administracije i carinici, navodi se u istraživanju koje je urađeno u sklupu projekta “Prevencija i borba protiv korupcije“, koji finansira EU.

Istraživanje koje je sprovedeno prošle godine pokazalo je da su za 71 odsto građana političke partije i dalje korumpirane, dok 63 odsto njih ima takav stav o zaposlenima u institucijama pravosuđa, prenosi “Politika”.

“Građani generalno osuđuju korupciju u zdravstvu i čak 70 odsto se slaže sa tvrdnjom da su mito i korupcija rak-rana našeg zdravstva. Gotovo dvije trećine građana – 63 odsto, smatra da piće, kafa ili bombonjera koji se daju ljekarima ili medicinskim sestrama nisu mito”, navodi se u istraživanju.

Najkorumpiraniji među radnicima u zdravstvu su, prema mišljenju ispitanika, ljekari, dok su na drugom mjestu radnici RFZO, dodaje se u istraživanju.

Slični članci

Kada je riječ o obrazovanju, svaki treći ispitanik smatra da su profesori na fakultetima i u višim školama korumpirani, dok 29 procenata anketiranih vjeruje da među zaposlenima u Ministarstvu obrazovanja ima prilično ili veoma mnogo korupcije, što predstavlja napredak u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2015. godine.

Broj građana koji su indirektno imali iskustvo sa korupcijom povećao se sa 20 odsto, koliko ih je to izjavilo u anketi 2015, na 25 procenata u posljednjem istraživanju u sklopu projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”.

Kada je riječ o direktnom iskustvu sa korupcijom, taj procenat se sa osam odsto iz 2015, povećao na 11 procenata u istraživanju od 2018, prenosi “Politika”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.