NAJVAŽNIJI NAFTNI PROLAZ: Washington želi međunarodnu operaciju praćenja brodova u Zaljevu

Kapetan i prvi časnik iranskog tankera uhapšeni u Gibraltaru

Sjedinjene Države imaju namjeru formirati međunarodnu koaliciju kako bi se organizirala pratnja trgovačkim brodovima u Zaljevu, nakon napada na tankere koje Washington pripisuje Iranu, rekao je u četvrtak visoki američki vojni dužnosnik.

“Pokušat ćemo s tom koalicijom.. dati vojnu pomorsku pratnju trgovačkim brodovima kako bi garantovali slobodu plovidbe u toj strateškoj zoni za prijevoz nafte”, pojasnio je general Mark Milley pred senatskim odborom koji bi trebao potvrditi njegovu nominaciju na mjesto zapovjednika glavnog stožera.

SAD, čija Peta flota ima bazu u Bahreinu, igra “ključnu ulogu” u zaštiti slobode plovidbe, dodao je.

Ta međunarodna operacija trebala bi početi sljedećih sedmica, dodao je, potvrđujući izjave generala Josepha Dunforda na čije mjesto treba doći.

Slični članci

Dunford je u utorak pojasnio da će Washington “kroz sljedeća dvije do tri sedmice” utvrditi koje zemlje “imaju političku volju podržati tu inicijativu” kako bi se potom identificirali specifični vojni kapaciteti te operacije.

Velika Britanija u četvrtak je optužila iranske brodove da su pokušali “omesti prolaz” britanskom tankeru kroz Hormuški prolaz, dok je Iran demantovao da je došlo do incidenta.

Tenzije oko Hormuškog prolaza kojim ide gotovo trećina svjetske sirove nafte morskim putem, kulminirale su tokom prošlih sedmica spiralom događaja, među kojima su i napadi na tankere i iransko uništavanje američkog drona.

Teheran, kojeg Washington optužuje da stoji iza napada na tankere, negira svaku odgovornost.

Kapetan i prvi časnik iranskog tankera uhapšeni u Gibraltaru

GIBRALTAR, 11. srpnja 2019. (Hina/AFP) – Policija britanskog teritorija Gibraltara uhapsila je kapetana i prvog časnika iranskog naftnog tankera Grace 1 i sumnjiči ih da su prekršili sankcije protiv Sirije, navela je u četvrtak policija.

Hapšenja su uslijedila nakon sve većih napetosti s Teheranom, jer London optužuje iranske brodove da su u srijedu navečer pokušali blokirati jedan britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.

Dvojicu indijskih časnika preslušavaju u glavnom stožeru policije malog britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske, objasnila je policija u priopćenju.

Glasnogovornik je rekao da oni za sada još nisu optuženi.

Hapšenja su provedena u četvrtak nakon pretraživanja broda u sklopu kojih su dokumenti i elektronički aparati zaplijenjeni i analizirani, nastavlja policija u priopćenju.

Brod dug 330 metara kapaciteta 2 miliona barela, Grace 1 su 4. jula zaustavile policija i carina Gibraltara uz sudjelovanje britanske Kraljevske mornarice.

Vlasti Gibraltara drže da je brod trebao isporučiti naftu Siriji, kršeći evropske sankcije režimu Bašara al-Asada.

Vlasti mogu zadržati brod 14 dana, odnosno do 19. jula. Zadržavanje se može produžiti do 90 dana.

Iran je upozorio da se zadržavanjem tankera krši međunarodno pravo te kazao da se radi o nekoj vrsti pomorskog piratstva, te da taj tanker nije plovio prema Siriji.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će se Britanija suočiti s “posljedicama” zbog zapljene iranskog naftnog tankera.

Britanska vlada je u četvrtak navela da su iranski brodovi pokušali u srijedu navečer spriječiti prolaz jednom britanskom tankeru u Hormuškom prolazu.

Iran je odmah demantirao bilo kakav sukob i tvrdi da u “posljednja 24 sata nisu imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom prolazu pa također ni s britanskim”, navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.