NAJSKUPLJI RAZVOD U HISTORIJI: Hoće li Velika Britanija platiti 39 milijardi funti Europskoj uniji?

Izvor blizak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao je u nedjelju da je neplaćanje “računa za razvod” u iznosu od 39 milijardi funti nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije istovjetno državnom dugu

Izvor blizak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao je u nedjelju da je neplaćanje “računa za razvod” u iznosu od 39 milijardi funti nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije istovjetno državnom dugu.

Boris Johnson, vodeći kandidat za nasljednika Therese May na mjestu čelnika britanske Konzervativne stranke, a time i na dužnosti premijera, rekao je u novinskom intervjuu da će odbiti platiti prethodno dogovoreni “račun za razvod” u iznosu od 39 milijardi funti, sve dok EU ne ponudi Britaniji bolje uvjete izlaska.

Velika Britanija će platiti “račun” vrijedan 39 milijardi jedino kada će postojati “veća jasnoća” o postizanju sporazuma, rekao je Johnson u intervjuu za novine Sunday Times. “Uvijek sam smatrao da je vrlo neobično da bi mi trebali pristati izdati ček prije postizanja konačnog sporazuma”, kazao je Johnson.

Slični članci

May je dala ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke u petak, što je izazvalo stranačku utrku za njezinog nasljednika, ali ne i parlamentarne izbore. Šef britanske diplomacije i jedan od kandidata za novog premijera Jeremy Hunt izjavio je u nedjelju da je jedini način da Velika Britanija izbjegne opće izbore Brexit sa sa sporazumom.

“Ako uspijemo postići sporazum, to je jedini način da izbjegnemo izbore”, rekao je Hunt za Sky News.

Hunt, kao i ministar poljoprivrede Michael Gove i ministar unutarnjih poslova Sajid Javid – također kandidati za premijera – žele ponovno ispregovarati ili modificirati sporazum o Brexitu, ali nitko od njih nije zaprijetio neplaćanjem računa koji je May dogovorila s EU-om 2018. N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.