MOSTARSKO LJETO: Predstavljen roman ‘Znaš li Nunu Montiljo?’ Edina Krehića

Promocija romana “Znaš li Nunu Montiljo?”, autora Edina Krehića održana je u srijedu navečer u sklopu međunarodne kulturno-turističke manifestacije “Mostarsko ljeto 2019”.

Riječ je o priči inspiriranoj istinom i govori o sefardskoj, židovskoj obitelji u Sarajevu koja se nađe u središtu holokausta. Otac Badro Montiljo vlasnik je radnji sa slatkišima i pokreće liniju čokolada N, nazvanih po Nuni, njegovoj kćerki. Ima priliku otići, ali ostaje u Sarajevu kada počinje progon Židova. Jedina nada ove obitelji su njihovi kućni prijatelji, čuveni kirurg dr. Uzeir Karamehmedović koji je u dilemi da li rizikovati život obitelji zbog Montilja? Njihove kćerkice Nuna i Esma su poput sestara… Upravo po Nuni Montiljo, naslovljena je cijela knjiga.

Izdavač je Videoarhiv, Biblioteka Hamdija Kreševljaković, a direktni izdavač Nihad Kreševljaković.

Edin Krehić je suvremeni bh. pisac, nagrađivan za romane, drame i pripovijetke. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka.

Slični članci

Objavio je “Nisam te se nagledao” baziran na pripovijetki “Skinut ću ti zvijezde u kašiku” nagrađenoj 2010. na kulturno-književnoj manifestaciji “Susreti Zija Dizdarević” u BiH. Roman “Jednog dana doći ću, oče” objavio je 2014. godine, a knjiga je iste godine ponijela nagradu “Plaketa Ajvatovice”. Krehićev prvijenac “Čuvaj se” doživio je tri izdanja u BiH.

Preveden je na arapski jezik i objavljen u Dubaiju 2013. godine. Njegov scenaristički prvijenac, kratki igrani film “Ludwig von Sarajevo”, dobio je treću nagradu na međunarodnom Film festivalu za ljudska prava “Human district” u Beogradu 2017. godine. Prikazan je i na Sarajevo film Festivalu. Nagradu za radio dramu “Breaking News” dobio je 2009. godine na BH radiju 1.

Voditelj promocije bio je Sanel Kajan, a uz autora Edina Krehića, govorili su i povjesničar i izdavač Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović, voditeljica Modula memorije, koji baštini kulturu sjećanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.